"Българският Паганини“ Марио Хосен свири в Шумен

14:00, 16 мар 18 / Култура 25 589 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес, българският цигулар с международна кариера Марио Хосен ще демонстрира майсторството си на сцената на концертна зала „Проф. Венета Вичева“. От 19:05 часа започва концертът посветен на 110-годишнината от рождението на яркия български композитор Марин Големинов /1908-2000/ с изпълнение на неговия Концерт за цигулка и оркестър.
 

Концертът е написан през 1968-1969 година за виртуоза Боян Лечев /баща на Иван Лечев от ФСБ/, който го изпълнява в Русе, София и Видин. Утре и шуменци ще могат да му се насладят след като повече от 30 години не е бил изпълняван в България. Под диригентството на Станислав Ушев ще чуете още две новаторски произведения, белязали музиката на XX век – прелюда „Следобедът на един фавн“ от френския импресионист Клод Дебюси и „Танци от Галанта“ от унгарския композитор Золтан Кодай.

Цигуларят Марио Хосен  живее във Виена, пътува по света като солиращ артист и гост професор. Определя се като „гражданин на света”. Във вените му тече българска, гръцка, еврейска, коптска и арабска кръв. Потомствен музикант, цигулар от международна величина, той неслучайно е наричан „Българският Паганини”.

Виртуозен изпълнител с изумителна техника и романтична чувствителност, Марио Хосен свири на цигулка G. B. Guadagnini 1749, предоставена му oт австрийската Национална банка, пише Дарик.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама