Повреда на релсовия път довела до трагедията в Хитрино

11:24, 12 мар 18 25 772 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повреда на релсовия път, а не високата скорост е причинила трагедията в Хитрино. Това показва нова техническа експертиза, изготвена от международни експерти, съобщиха от компанията собственик на взривилата се композиция "Булмаркет".

Експертизата на чуждестранните вещи лица
инж. Лука Пъиш - експерт по железопътна техника към Министерството на правосъдието в Румъния и екип специалисти от Института по железопътна техника в Берлин, доказва, че повреда на стрелката, която разделя коловозите е истинската причина за инцидента от декември 2016 г.  в с. Хитрино, при който композиция с цистерни дерайлира, а последвалият взрив причини смъртта на 7 души.

Експертите правят и друго заключение - че пробитата цистерна е с полусферични дъна, които са опасни поради своята крехкост. Още през 80-те години на миналия век те са спрени от производство, а за експлоатираните от този тип вагони има предписания за монтиране на допълнителни защитни елементи.

Установени са и данни, че след изтичане на пропилена от цистерната дежурните енергодиспечери са подали електричество в контактната мрежа, с което са предизвикани
волтови дъги, които е много вероятно да са причинили взрива. Данните са от частно разследване и бяха представени от ръководството на "Булмаркет".


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама