Днес стават ясни техническите експертизи на влаковия инцидент в Хитрино

08:00, 12 мар 18 25 489 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече от една година след трагедията "Хитрино" собствениците на дерайлиралата цистерна "Булмаркет" със свое разследване на инцидента. Днес те ще дадат пресконференция, на която чуждестранни вещи лица ще изнесат резултати от изготвени технически експертизи.

Рано сутринта на 10 декември 2017 г. товарен влак с цистерни, пълни с пропан-бутан и пропилен, катастрофира на гарата в Хитрино. 12 вагона дерайлираха и 1 цистерна избухна, сривайки гарата, съседните постройки и част от селото.

В резултат на инцидента загинаха 8 души и 29 бяха ранени. Жителите на Хитрино бяха евакуирани, за да бъде осигурена тяхната сигурност при разчистването на авариралите цистерни. Повечето от тях бяха настанени при свои близки в региона, а 14 души - в кризисен център в Шумен.

Имотите на гражданите или по-точно техните останки се охраняваха от жандармерията. Хората останали без дом получиха на първо време еднократна финансова помощ в размер на 325 лева.

Делото за катастрофата в Хитрино се води срещу двамата машинисти на влаковата композиция, катастрофирала и предизвикала газов взрив в селото на 10 декември 2016 г. Те са обвинени, че са нарушили редица правила за движение и са навлезли в гарата в Хитрино със 78 км/ч, вместо с разрешените 40 км/ч, след като е трябвало да имат готовност и да спрат влаковата композиция, припомня БГНЕС.

Заради нарушаването на правилата за движение композицията е дерайлирала, изтекъл е газ, след което е последвал взрив и така двамата подсъдими са причинили по непредпазливост смъртта на 7 души, а 14 са получили тежки наранявания.

След година и три месеца проточване съдът започна предварителното изслушване на страните, а пострадалите поискаха справедливост.

Обвиняемите машинисти Димитър Михнев, Радослав Петков и защитниците им пожелаха делото да се гледа по съкратена процедура, която предвижда в зала да бъдат разпитани само част от свидетелите и вещите лица.

Ако бъдат признати за виновни двамата машинисти могат да получат присъда от 5 до 20 години затвор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама