Симфоничният оркестър на Българското национално радио ще изнесе концерт за първи път в Шумен. Събитието ще се състои на 13 март от 19:00 часа в Драматично-кукления театър„Васил Друмев“  под  диригентството на Марк Кадин със солист проф. Минчо Минчев. Концертът е по повод 119-годишнината от рождението на Панчо Владигеров  и  25 години от основаване на Фондация „Панчо Владигеров“.

В програмата са включени творби от Панчо Владигеров – Акварели опус 37 (за оркестър), песен от Българска сюита опус 21 (за цигулка и оркестър),  класично и романтично опус 24 (за оркестър), чието първо изпълнение през 30-те години на миналия век е именно в Шумен. Публиката ще чуе и изпълнението на Увертюра опус 115, Namensfeier от Бетовен и на концерта за цигулка и оркестър №1 от Брух.

Още в началото на сезона, новият главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин обяви, че планира поредица от концерти на в страната, за да може публиката извън София да чуе на живо изпълненията на изключителните музиканти на Българскот онационално радио. Първата визита на радиосимфониците в Шумен е по покана на кмета на Община Шумен Любомир Христов и Фондация „Панчо Владигеров“. В знак на уважение към името на Владигеров, към Шумен и шуменци, които популяризират делото на големия български композитор, проф. Минчо Минчев и маестро Марк Кадин ще участват безвъзмездно в концерта. 

 

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно