Обновени детска градина и здравна служба в Община Шумен

11:03, 06 мар 18 25 534 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Детската градина „Пролетна дъга“ в Шумен и Здравната служба в село Ивански са обновени по проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция”в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), която подпомага социалното включване на роми и други уязвими групи по линия на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Швейцарска делегация ще участва в събитията по официалното им откриване на 7 март 2018 (сряда). В делегацията са включени представители на Държавния секретариат по икономически въпроси и на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество, които са в България за редовната годишна среща на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Представителите на швейцарската страна ще се срещнат с кмета на община Шумен Любомир Христов, а по-късно ще посетят реновираните обекти. От 10.00 часа те ще разгледат изцяло обновения комплекс за новата група в основната сграда в ДГ “Пролетна дъга” и филиалите на детската градина, новата спортна и детска площадка. 18 деца вече посещават ремонтираната и обзаведена по Програма ЗОВ нова група, която е възстановена след близо 17-годишно прекъсване. Благодарение на работата по проекта са създадени модерни условия за развитие и израстване на децата и те с желание посещават детската градина. Местният екип по ЗОВ работи активно с родителите, за да ги мотивира да изпращат децата си на градина.

В 12.30 официално ще бъде открита обновената Здравна служба в село Ивански. Със средства по програмата са ремонтирани и оборудвани АГ-кабинет, педиатричен кабинет и манипулационна, в които ще се извършват прегледи и изследвания на жителите на селото. Специално внимание е обърнато на здравно неосигурени представители на общността, за които усилията на проекта на Община Шумен по ЗОВ са единствената възможност да получат медицинско внимание.

Швейцарските гости ще посетят и новия Образователен център към ОУ “Хр. Ботев” в село Ивански, който бе открит в края на миналата година,  и ще наблюдават занятията в ателиетата “празници и обичаи” и “сръчни ръце”. В центъра вече зсе организират съвместни занимания за родители и деца, както  и „наваксващи училища“, „уикенд училища“ и „училища за родители“.

Конкретните резултатите от досегашната работа на местния екип по ЗОВ са окуражаващи“,  посочва Ирина Файон, ръководител на Програма ЗОВ. „Макар че действа от само година и половина, проектът показва устойчивост на създадените модели. Община Шумен има амбицията да ги продължи и след края на проекта, което е изключително важно за успеха на социалното включване на роми и други уязвими групи“.

Общата стойност на проекта е 723 656 лв., като 533 682 лв. е швейцарското съфинансиране. Партньори на Община Шумен по проекта са Шуменският университет „Епископ Константин Преславси”, Детска градина „Пролетна дъга”, Основно училище „Хр.Ботев” – с. Ивански, Диагностично-консултативен център 1 – Шумен и Семейно-консултативен център – Шумен.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама