Приеха здравната карта на Шумен

14:50, 21 фев 18 25 740 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Само с един въздържал се Областната комисия за изготвяне на областна здравна карта на Шумен прие предложената здравна карта. При изработването й са използвани демографските данни за 2016 г., данните за лечебните заведения, за амбулаторните прегледи и за дейностите в болничната помощ, отчетени за 2017 г., съобщи БНР.

Здравната помощ се планира съобразно тенденциите за остаряване на населението и намаляване на относителния дял на младите генерации. Анализът показва, че за цялата област са необходими общо 1183 болнични легла, а в момента има 816. Не достигат общо 367 болнични легла. 

Недостиг на легла има във всички видове болнична дейност. Броят на необходимите легла надвишава наличните единствено в психиатричната помощ. Там те са 182 при необходими 130. Комисията предлага те да останат 182, като 162 от тях да са в Държавната болница в с. Царев брод, а 20 – в болницата във Велики Преслав. 

Недостигът при общопрактикуващите лекари е 21, а при денталните – 47. 

На въпроса на д-р Иван Димитров от В. Преслав защо потреблението на болнична помощ от жител на Шуменска област е за 160 лв. при 240 лв. средно за страната, директорът на РЗОК-Шумен д-р Йорданка Пенкова отговори, че много жители на област Шумен се лекуват в други болници. 

"Във Варна има специализирани клиники. Голяма част от нашите пациенти се лекуват там. Ходят да раждат в Търговище, а не в Шумен. Това не означава, че са лишени от медицински грижи. Получават пълния обем, но го търсят на друго място. Търсят го в други лечебни заведения, а не в нашите структури", посочи тя. 

Шумен е една от малкото области в страната, в които всички лечебни заведения и почти всички лекари от доболничната помощ имат изнесени адреси.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама