Ловният сезон за прелетен дивеч се открива утре

10:37, 11 авг 17 25 1809 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Утре се открива ловният сезон за прелетни птици - пъдпъдъци, гривяк, гургулица, гугутка, горски бекас, обикновена бекасина, както и разрешените за лов видове гълъби.
От Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен, пожелават наслука на любителите на лова, но предупреждават да не се нарушават правилата за безопасност.
Горските служители системно извършват проверки за спазване на Закона за лова и опазване на дивеча и Закона за оръжията и боеприпасите. През тази година стриктно ще се следи и дали се използват забранените звуковъзпроизвеждащи устройства за привличане на дивеч. За нарушителите е предвидена глоба от 600 до 2 000 лв.
Ловците задължително трябва да разполагат с писмени разрешителни. В документите се посочват датата, имената на ловците, на ръководителя на лова, номерата на ловните билети и членските карти, а също и начинът и мястото, видът и броят на разрешения за отстрел на дивеч.
Всяка ловна дружинка трябва да проведе инструктаж на участниците. Ловното оръжие е лично и не се преотстъпва дори и на правоспособни ловци. До района на ловуването то се носи в калъф и изпразнено. Неговото сглобяване и зареждане не е позволено на разстояние по-малко от 200 метра от населено място. Ловците, тръгнали на групов лов на дребен дивеч без шапка или облекло с ярък сигнален цвят, подлежат на санкция. Консумацията на алкохол преди и по време на лов е забранена, напомнят още от СИДП.
Във връзка с повишения риск от пожари горските стражари апелират ловците да бъдат особено внимателни при боравене с огън.
Съгласно установените норми за отстрел, в рамките на един ловен излет е разрешен ловът на не повече от 15 пъдпъдъка и до 10 птици от водовете гривяк, гълъб, гургулица и гугутка, горски бекас и обикновена бекасина.
В обхвата на СИДП ловците са около 17 000 души. От началото на годината досега са издадени нови 285 ловни билета.  
За запазване и обогатяване на запасите от местен дребен дивеч в дивечовъдните райони, стопанисвани от държавните ловни и горски стопанства към СИДП,  ежегодно се извършва разселване на птици. За последните три години са разселени общо 3810 фазана,  200  яребици  и 929 полудиви патици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама