Събранието на Асоциацията по В и К в Шумен се отложи

15:28, 30 юни 17 25 822 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Насроченото за днес извънредно общо събрание на Асоциацията по В и К в Шумен се отложи поради липса на кворум. Процентът на присъствие в залата беше 37.2 %, при необходими 66.67 на сто, обяви областният управител на проф. Стефан Желев. Той е председател на шуменската асоциация, която днес трябваше да съгласува или не бизнес плана на водното дружество, но не успя.

Нито един от кметовете на десетте общини не дойде за събранието с изключение на зам.-кметът на Никола Козлево Феив Насуф.

За това събрание предварително се знаеше, че няма да събере нужните гласове, за да се проведе. Това стана ясно след решението на общинския съвет в Шумен, който отложи дебата. Шумен, обаче, притежава блокираща квота при вземане на решения.

Днес проф. Желев каза, че събранието на Асоциацията ще се проведе в края на месец юли. Тогава ще бъде ясно какво решение ще имат шуменските съветници, които ще заседават на 20 юли.

Засега освен тяхното негативно становище към бизнес плана, против документа са и съветниците на Никола Козлево. В Каспичан общинският съвет упълномощи кмета Милена Недева да се въздържи при гласуването на плана, а в Смядово нямат все още решение.

На днешната сесия там докладната за ВиК е била изтеглена от дневния ред и въпросът е отложен за следващо заседание.

Всички останали кметове на общини са упълномощени да подкрепят бизнес плана с инвестиционната програма, но и с новата, по-висока цена на водата.

В Асоциацията членуват държавата и общините. По закон държавата в лицето на областния управител участва в Асоциацията с 35% дял. Останалите 65% се разпределят между общините, като дяловото участие на всяка, се определя съобразно броя на населениетой. 

Община Шумен притежава 33.72%, община Нови пазар - 6.08%, община Велики Преслав - 4.82%, община Каолиново - 4.35%, община Върбица - 3.74%, община Каспичан- 2.87%, община Венец -2.57%, община Смядово -2.41%, община Хитрино - 2.24% и община Никола Козлево - 2.20%.

Днешният процент на ниския кворум се формира от дяловете на държавата и община Никола Козлево.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама