Очакват се екстремно високи температури в Шумен

13:28, 30 юни 17 25 1018 Шрифт:
Автор: Веска Йотова

Червен код за екстремно високи температури е обявен за 1 юли , съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Това е най-високата степен на предупреждение за опасни температури. Очаква се максималните градуси да достигнат 41°-44°C.

Осввен в Шумен, червен код е обявен и в още 16 области на страната. Кодът е в сила за областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик.

При тази степен на предупреждение високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца. 

Специалистите от БЧК съветват,  при възможност да отложим пътуването през горещите часове на деня, ако не е наложително. Ако непременно трябва да пътуваме, за предпочитане е това да става с транспортно средство, разполагащо с климатик.

Да пием най-малко 2 – 3 литра течности на ден (вода, айран). Газирани напитки, напитки, които съдържат кофеин и алкохол не утоляват жаждата и не допринасят за подобряване на състоянието на човек.

Да правим почивки на сянка и ако е възможно, на хладни, проветриви места.

Когато сме изложени на слънце е добре да носим шапка и светли, леки дрехи по възможност от естествени материи.

Малките деца и възрастните хора да приемат достатъчно течности, дори ако не са жадни.

Да избягваме интензивна физическа дейност през горещите часове.

Ако сме получили слънчеви изгаряния и имаме симптоми на прегряване – да потърсим медицинска помощ.

Застрашени са малките деца, възрастните, сърдечно болните, както и хората с по-светла кожа. 

Ако имате главоболие, гадене, повръщане, мускулни крампи и/или не уринирате през последните часове, вероятно имате обезводняване. Препоръчва се в случая да се пие вода в малки количества, на малки глътки до стабилизиране на състоянието. Потърсете медицинска помощ. 

Ако забелязвате обърканост, дезориентираност, войнственост или друга промяна на психичното състояние, най-вероятно се касае за топлинен удар. Потърсете медицинска помощ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама