Общините с претенции към бизнес плана на ВиК

11:19, 30 юни 17 25 444 Шрифт:
Автор:

Повечето от упълномощените представители на десетте общини в Шуменска област няма да подкрепят бизнес плана ва ВиК Шумен, където е заложено увеличение на цената на водата от 2.64 на 3.26 за кубически метър. Този план трябва да бъде гласуван  на заседание на ВиК Асоциацията днес в Областна управа.

„Личното ми мнение е, че управителят на ВиК трябва да разясни подробно  плана. Аз не мога да обясня на хората защо се повишава цената на водата. Да се чуят аргументите за това повишение. Доколкото зная, така смята и колегата ми от Каолиново“, заяви за Топновини.бг кметът на община Венец Нехрибан Ахмедова. Ако се стигне до гласуване, Ахмедова, като упълномощен представител от Венец ще гласува с „въздържал се“.

Община Хитрино все още няма позиция по въпроса. На заседанието ще присъства зам.-кметът, каза председателят на Общинския съвет Мустафа Ахмед.

Кметът на Община Върбица Мердин Байрям напълно в негов стил не вдигаше мобилния си телефон. А председателят на Общинския съвет Кадир Хасан е в чужбина.

Представителят на община Никола Козлево Феим Мехмед ще гласува с „против“ относно бизнес плана. „Имаме  сериозни причини да не подкрепим плана. Първо, че  за нашата община няма предвидени инвестиции в капиталовата програма на ВиК оператора. Второ, тук живеят 80 % социално слаби граждани и те едва ли биха понесли ценовия скок“, заяви председателят на Общинския съвет Стефан Стефанов. Той обясни, че водопроводната мрежа тук е стара и амортизирана, а за нейната подмяна изобщо не са предвидени инвестиции.

Г-н Мехмед на заседанието  ще защити нашата теза „против“ бизнес плана, каза още Стефанов. Решението ще бъде взето днес на извънредно заседание на Общинския съвет.

В подкрепа на плана ще гласува представителят на община Велики Преслав – кметът д-р Александър Горчев. „Бизнес планът беше представен на всички общински съветници. Те се запознаха с  подробности. За нас е важна инвестиционната програма“, заяви председателят на Общинския съвет Анелия Асенова.

Селски кметове попитаха не е ли, "връх на наглостта" шеф от ВиК, от предишното ръководство, запазил позицията си и при  настоящия управител на ВиК дружеството,  да получава хонорар по проекта за водния цикъл в размер на 40 000 лева. При такова безочие общините нямало как да гласуват "за" увеличението на цената на водата.

В заседанието на Асоциацията няма да участва представител на Община Шумен.

На вчерашната сесия местният парламент реши бизнесплана да бъде гледан през юли. В дебатите по горещата тема участва и зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама