Зам.-министър Малина Крумова: Лошият финансов резултат във ВиК сектора произтича от неадекватни приходи

14:46, 29 юни 17 25 796 Шрифт:
Автор:

„Въпросът за пречиствателната станция за питейни води в Шумен е много важен за Министерството на регионалното развитие и благоустройството от доста време. За нас тук, основният обект е пречиствателна станция и довеждащ водопровод от язовир „Тича“. Самият факт, че са предоставени средства от бюджета, за да се подготви проекта и изготвяне на регионалното прединвестиционно проучване показва, че ние влагаме доста усилия в изпълнението на този проект“, заяви зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова. А за да се получи финансиране по Оперативната програма трябва да има консолидиран регион и консулидиран оператор. Тези условия са изпълнени, обясни тя.

Без да се ангажира със срокове и размер на финансирането зам.министърът съобщи, че освен в Шумен предстои да бъдат изградени пречиствателни станции за питейни води (ПСТВ) в Сливен и Бургас. В момента се изпълнява втора фаза, прединвестиционното проучванe за Шумен ще бъде готово през септември, както и адекватни финансови анализи, които трябва да покажат размера на собственото участие, които ВиК операторът ще трябва да осигури.

Според зам.-министъра елемент на анализа е дали цената на водата трябва да се вдига заради осигуряване на участието на оператора. На този етап не е ясно дали ще е необходимо повишаване на цената, смята тя.

„Настоящото увеличение на цената на водата в Шумен е свързано с инвестиции, които вече са направени. Основните инвестиции тук са вложени в канализацията“, обяви зам.-министърът. Крумова разясни, че ако на следващата сесия не бъде приет бизнесплана на ВиК оператора, цената на водата остава същата. И не могат да се правят инвестиции, които са планирани.

Оставането на ниво „стара цена на водата“ поставя ВиК оператора в много рискова ситуация предвид финансовото състояние на дружеството, според експертното разяснение на зам.-министъра.

На въпрос на Тtopnovini.bg възможно ли е увеличението на цената на водата да осигури по-високи заплати и финансови боноси във ВиК дружеството, каквито гласове се чуха в сесийна зала, Крумова отговори, че е невъзможно, тъй като по този компонент се произнася Комисията за водно регулиране. Тя отчете, че няма как във ВиК сектора да има квалифицирани работници при положение, че няма адекватно възнаграждение. Според нея твърденията на съветници за по - високи заплати след новата цената на водата са абсолютно несериозни.

Тя обясни лошия финансов резултат на оператора с неадекватни приходи.

Тези дни областният управител на Шумен ще се срещне с председатели на групи общински съветници, за да чуе тяхното мнение, както и предложения за промяна и коригиране на бизнесплана на ВиК, съобщи кметът на Шумен Любомир Христов. Той благодари на зам.- министър Крумова за нейното участие в днешната сесия на Общинския съвет и за разясненията.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама