Безработицата в шуменско намалява през май

12:57, 29 юни 17 25 585 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На работа през май в област Шумен са постъпили 711 безработни лица, информират от Статистика - Шумен. На първичния пазар на труда работа са започнали 577 безработни лица. С посредничеството на бюрата по труда от Шуменска област 385 лица са постъпили на работа на първичния трудов пазар. Трудовите посредници са съдействали за включване в заетост в реалната икономика на 57 лица повече спрямо месец май предходната година

Безработицата през месец май  е 12.4% при 12,9% през предходния месец, което  с 0,5 процентни пункта по-малко. Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда от областта e 9427, с 425 лица по-малко от месец април 2017г. Спрямо месец май 2016г. регистрираните безработни бележат значителен спад - с 1629 лица по-малко.

В град Шумен броят на регистрираните безработни през месеца е 1552, със 106 лица по-малко спрямо април 2017 г. Равнището на безработица в града се свива до 3.4%, при 3,7% предходния месец. В сравнение с май 2016г. регистрираните безработни лица са с 398 по-малко.

От агенцията по заетостта информират още, че  стартира прием на заявления по проект „Ваучери за заети лица”, съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Право да подават заявления имат заети лица, които са на трудов договор в предприятия извън държавната администрация и имат средна или по-ниска степен на образование.

Операцията ще предостави възможност на заетите да придобият нови или да разширят знанията и уменията си чрез включване в курсове за професионална квалификация и/или обучение по чужди езици или дигитална компетентност. Безвъзмездното финансиране по проекта е в размер на 85% от стойността на ваучера, а останалите 15% се доплащат от обучаваното лице.

Желаещите да участват в проекта имат възможност да подадат Заявление по електронен път или на хартиен носител, лично във всички Дирекции „Бюра по труда” в страната. Заявленията се подават само в работни дни между 8.30 и 17.00 часа.

Подробна информация за условията за включване и начина на кандидатстване по проект „Ваучери за заети лица” е публикувана на сайта на Агенция по заетостта на адрес: https://www.az.government.bg/pages/vaucheri-za-zaeti-lica/

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама