Без възражения приеха общинската стратегия за подкрепа за личностно развитие

17:30, 26 юни 17 25 487 Шрифт:
Автор:

Комисията по култура, образование и вероизповедания към Общинския съвет днес прие на свое заседание Общинска стратегия за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците от община Шумен (2017 –2019 г.). Без възражения съветниците гласуваха и Годишен план на дейностите за подкрепа на личностно развитие на децата и учениците за 2017 г.

Одобрено беше предложението на проф. Добрин Добрев за извънучилищни форми за личностно развитие. Според него по подходящ начин  в патриотичното възпитание на учениците може да бъдат ангижирани Клуб „Традиция“ и Родолюбив комитет „Крум Страшний“.

„ Съобразно  изискванията на Закона за предучилищно и училищно образование (ЗПУО) разработихме Общинската стратегия за личностно развитие. Областният управител утвърди такава областна стратегия за област Шумен“, заяви зам.кметът по образование Найден Косев.  Тази стратегия е изготвена на база анализ, одобрен от Общинския съвет, уточни зам.кметът.По думите му стратегията не е просто хрумване. По формат тя е съобразена с Наредбата за приобщаващото образование.

Първото ниво  от стратегията е обща подкрепа за деца и ученици със заложби и таланти.

Второто направление касае дейности, свързани с допълнителна подкрепа на деца и ученици. Т.е. децата с образователни дефицити да бъдат подпомагани по съответни механизми и схеми в училищата и центровете за подкрепа.

Третият акцент в стратегията е специализираната подкрепа за деца със специални образователни потребности, които трябва да се интегрират в общия образователен процес. В това направление ще се търси помощта на специализирани педагози,  социални работници и специализирани институции уточни зам.кметът.

В Годишния план се предвижда да ес включат всички заинтересовани институции, неправителствени организации и граждански сдружения за изпълнение на стратегията.

Председателят на комисията Венцислав Венков предложи пред Районния мюфтия и директора на „Вакъфски имоти“ към джамийското настоятелство отново  да бъде поставен въпроса за открито заседание на комисията в Духовното училище „Нювваб“ или Томбул джамия. Подобна среща вече беше проведена в Архиерейско наместничество в Шумен.

Стана ясно, че повод за срещата са езанът, от където се отправя повик за молитва към мюсюлманите и скелето пред Томбул джамия.

„Има сериозни оплаквания от граждани  за високоговорителя от минарето на джамията. Като съветници трябва да реагираме своевременно, да не се бавим“, заяви общинският съветник от ВМРО Деан Станчев.

А проф. Добрин Добрев от ГЕРБ съобщи, че в постоянен режим на оплакване от високоговорителите бил пасторът от Евангелската петдесятна църква Пламен Василев.

Съветникът от ДПС Асен Асенов предложи с официално писмо мюфтията Месут Мехмедов да бъде уведомен за откритото заседание на комисията. Колегата му Станчев опонира с думите „Вече едва ли не започваме да им се молим“.

На едно от следващите заседания на комисията ще бъде разгледано и финансовото състояние на Телевизия Шумен. А директорът Валентин Захариев трябвало да представи отчет.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама