Сред оазис от ръкоделия си пият кафето пенсионерки от Велики Преслав

10:19, 25 юни 17 25 1589 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Пенсионираната детска учителка Стоянка Ангелова от Велики Преслав е превърнала едно кътче от голямата зеленчукова градина в двора на нейната къща, в оазис за ръкоделия.

Повече от 30 покривки за маси и дивани, плетени на една кука, бродирани карета, тъкани пана и пътеки, са подредени в беседка насред двора й. Тя е майстор на всички ръкоделия и на още десетки други, прибрани в ракла за внуците й.

Стоянка плете и тъче от 50 години насам в свободното си време. Откакто е пенсионерка има много време, но е спряла да работи заради зрението и болежките. Затова Стоянка е решила, че най-любимите й ръкоделия ще стоят на видно място и ще им се наслаждава докато може.

По тази причина нейната градина посрещна астрономическото лято с оазис от гоблени, тишлайфери, мильота и килими с котленски мотиви.

 

Сред този кът гостите на Стоянка си пият кафето. Събират се на раздумка приятелки от местния културен клуб „Преславер“. В беседката отмарят и жени от клуба на пенсионерите.

Сред първите гости на лятната атракция били почетният председател на преславските носители на награди „Преславер“ Мария Иванова, майсторката на пана от коприна Стойка Гайдаржиева и читалищни дейци от Шумен.

Тази своеобразна изложба е била посетена и от съседите на Стоянка в квартала.

Навремето, преди двадесет години, жената имала намерение да си открия фирма и да продава ръкоделия. Това не станало и сега е щастлива, че изработените изделия са останали при нея. По този повод майсторката показа паното с котките, което е щяло да бъде рекламно за фирмата й. Жената се гордее с изтъканите кукери, цветя и шевици. Най-голяма радост за окото, обаче са паната и постелките, правени по технология и с мотиви на котленското килимарство.

 

Стоянка казва, че не продава изделия, въпреки, че някога е искала да го прави, защото са трябвали пари. „Сега не плета, не правя повече ръкоделия и ми е свидно да ги давам. Ще ги оставя на моите внуци и правнуци. Едва ли някой ще изработва някога такива неща“, казва 70-годишната майсторка.

До края на лятото импровизираната изложба от половинвековни изделия, ръчна изработка, ще красят двора на преславското семейство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама