Бесарабски българи търсят корените си във Велики Преслав

08:23, 23 юни 17 25 1273 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Повече от 30 бесарабски българи и украинци пристигнаха снощи във Велики Преслав. Те представляват делегация, която ще води преговори за побратимяване на Приморски район в Запорожка област със старата българска столица.

Делегацията се води от кмета на град Приморск Елена Божкова.

Снимка: Topnovini.bg

Тя е наследник на български преселници и е възпитаник на Шуменския университет. Започнала е да учи тук през 1991 г. и е завършила специалността „Начална педагогика” през 1994 г.

Привързаността й към този край и към корените на далечните родственици, е една от причините да търси контакти за сътрудничество в област Шумен.

Снимка: Topnovini.bg

Втората причина е, че в нейния административен район се намира село Преслав, където живеят изселници от Преславския край. Те са наследници на българи, напуснали родината си преди 200 години, бягайки от тиранията на турското робство. Тези българи се заселват в Бесарабия, а по-късно се местят на брега на Азовско море, където живеят и днес.

Като ръководител на този административен център Елена Божкова е инициатор за побратимяване с община Велики Преслав и създаване на контакти за насърчаване на икономическото, културното и социалното развитие на двата района.

Снощи гостите на града бяха посрещнати в градското читалище „Развитие”. Там си стиснаха ръце кметовете Александър Горчев и Елена Божкова. Над 80 самодейци - деца и възрастни, се включиха в културната програма за посрещане на гостите. В нея взеха участие и украински изпълнители на български народни танци и популярна музика.

Днес кметовете на Велики Преслав и Приморск ще направят първа официална среща във връзка с побратимяването, за което местният общински съвет даде карт бланш преди два дена.

Кметовете Александър Горчев и Елена Божкова. Снимка: Topnovini.bg

Бесарабските българи ще посетят музеи във Велики Преслав и Шумен, утре ще разгледат забележителни места из околността и ще се срещнат с културни дейци от местни читалища. В събота украинците ще изнесат концерт при откриване на преславския събор „Петровска китка”.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама