Губернаторът на Шумен иска засилен контрол при паркирането по бул. „Славянски”

13:16, 22 юни 17 25 523 Шрифт:
Автор:

Засилен контрол на паркирането в зоните на пешеходните пътеки по бул. „Славянски” в Шумен поиска областният управител проф. Стефан Желев. Това стана днес на редовно заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата.

Той препоръча автомобилите да се паркират на поне 15 метра разстояние от пешеходните пътеки, за да имат шофьорите видимост за минувачите при движение по посочените невралгични участъци.

На срещата присъстваха представители на РУО, сектор „Пътна полиция”, Областно пътно управление и общините Каспичан, Нови пазар, Велики Преслав, Никола Козлево, Каолиново, Шумен.

Целта на заседанието бе да се набележат и гласуват мерки за безопасността на децата по време на лятната ваканция.

Всички общини отчетоха че са взели необходимите мерки за обезопасяване на опасните пътни участъци, поставили са повдигнати пешеходни пътеки в близост до детски градини и училища, а край водоемите в общините са монтирани забранителни табели за къпане. В близост до учебните заведения повечето общински управи са поставили и камери.

Общо 328 беседи по безопасност на движението с деца и ученици в облстта са провели служителите на реда. Направени са и срещи с родителите.

През юли и август Областнтата дирекция на МВР в Шумен планира широкомащабни акции за безопасност на движението. Това обяви главен инспектор Мирослав Миронов. Той уточни, че до края на юни на територията на областта е в сила и акция „Ваканция”.

Миронов не спести и черната статистика за броя на загиналите и пострадали деца по време на пътни инциденти през 2016 година. „По пътищата на Шуменско през миналата година е загинало едно дете, а 14 са ранени”, коментира Миронов и добави, че шофьорите на автобуси, които превозват деца са вече инструктирани, а возилата са преминали технически прегледи.

Повечето от общините в областта са осигурили различни занимания за децата през летния период.

В Какпичан е изградено помощно игрище на стадион „Локомотив”. То ще бъде със свободен достъп за малчуганите в дните на ваканцията.

За децата от Нови пазар са осигурени разнообразни занимания в градската библиотека под ръководството на педагози.

Представителят на община Каолиново се оплака от движението на тирове в отсечката между селата Браничево, Климент и Загориче. Тежките камиони преминават с висока скорост по пътя и застрашават живота и здравето на населението в този район.

В Шумен се освежава и възстановява хоризонталната и вертикална маркировка около училищата, а около всички водоеми в общината са поставени забранителни табели за къпане.

За децата от ръководството на природен парк Шуменско плато са организирали специална лятна програма. Тя включва посещения на обсерваторията, летния информационене център, пешеходни преходи, занимания по рисуване и приложни изкуства.

От ръководството на парка поискаха да се засили контролът на пътните полицаи за пресичане на нарушителите, които имат обичай да правят гонки с мотори и коли на територията на Шуменското плато.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама