Шуменско пиво организира безплатно лятно кино по случай своя юбилей

15:07, 21 юни 17 25 1420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шуменско пиво организира безплатно лятно кино в града по случай 135-годишния си юбилей. Официалното откриване на кино фестивала „Класика в жанра“ е утре, 22 юни, от 18.30 часа, в Градската градина на Шумен. На събитието ще присъства групата Innerglow, а първите 100 посетители ще получат безплатна бира.

Любителите на бирена и филмова класика могат да посещават безплатните прожекции всеки ден до 23 юли с началният час на прожекциите 21.00 ч.

„Горди сме, че толкова години радваме любителите на хубавата бира и искаме да отпразнуваме този специален повод като си припомним класиките в българското кино. Програмата на фестивала е изключително разнообразна, като заглавията включват филми като „Баш майсторът“, „Опасен чар“, „Вчера“, „Тримата от запаса“, „Момчето си отива“ и други. Радвам се, че заедно с шуменци и Шуменско ще можем да им се насладим“, сподели Теодор Несторов, бранд мениджър на Шуменско.

 

По време на фестивала ще се проведе и изложба на известния художник-плакатист и кинодеятел Ростислав Бакалов, роден в Шумен. Той изминава пътя от обикновен кинолюбител и художник-плакатист до директор на киносалон и летописец на седмото изкуство в Шуменския край. Създател е на киноклуба в Шумен, както и на уникалното ръкописно списание „Киновести“ - единственото ръкописно списание за кинокултура, което Ростислав Бакалов собственоръчно списва и рисува. Колекцията на Бакалов включва близо 3000 плаката, дарени на Историческия музей в Шумен.

Повече от 135 години град Шумен и Шуменско пиво заемат водеща роля в производството на бира в България. Пивоварната в града е основана през далечната 1882 г. от чешкия майстор-пивовар Франтишек Милде и група съмишленици. Майсторът пристига в града през септември 1882 г. и само месец по-късно – 26 октомври 1882 г. - основава акционерното дружество “Българско пивоварно дружество”. Целта му е варене и продажба на пиво на едро и дребно.

 

Компанията има множество славни моменти в историята си. Между 1900 и 1907 г. Шуменско печели златни медали на изложенията в Париж, Сен-Луис, Лиеж, Милано и Лондон. През 1917 г. Царският двор обявява Шуменско за свой изключителен придворен доставчик и първа официална бира. В периода 1982 - 1986 г. специалното пиво печели пет златни медала и палма от Световната организация по качеството “Монд Селекцион”.

Шуменско е първата бира на борда на БГА Балкан, както и официалната бира на Балкан Турист през 80-те години на миналия век. През 2002 г. пивото става част от Карлсберг Груп.

Годината 2016 е знаменателна за Шуменско с връщането на пазара на легендарната Бомбичка, по случай 50 годишната й. Тя печели много добри позиции на пазара и от началото на 2017 г. Шуменско отбелязва 30% ръст в обем спрямо същия период на миналата година, по данни на агенция Nielsen A/S.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама