Влязоха в сила нови правила за търговия с папагали от вида жако 

10:29, 21 юни 17 25 511 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

РИОСВ – Шумен информира всички юридически и физически лица, които се занимават с размножаване и търговия на африкански папагал жако (Psittacus erithacus), че не могат да извършват търговска дейност на територията на Европейския съюз, включително в България, без издаден сертификат по чл. 8, параграф 3 от Регламент 338/97.

В тази връзка Регистрационните карти, издадени от екоинспекцията на основание чл. 90, ал. 1 от Закона за биологичното разнообразие, вече не са документ, позволяващ търговия с екземпляри от този вид в страната.

Сертификати се издават за всеки отделен екземпляр от посочения вид, който трябва да е трайно маркиран и да притежава необходимите документи за законен произход.

За собствениците, притежаващи издаден на тяхно име сертификат по чл. 8, параграф 3 от Регламент 338/97, отпада задължението за регистрация по чл. 90, ал. 1 от Закона за биологичното разнообразие. 

Задължението за регистрация остава в случаи на закупен папагал, притежаващ такъв сертификат, но издаден на името на друго лице. Въпреки това в конкретния случай не е необходимо издаването на нов сертификат при по-нататъшна продажба на същия екземпляр, освен когато на издадения сертификат е отбелязано, че може да се ползва само от лицето, на което е издаден. 

Заявленията за издаване на сертификатите, информация за предоставяне на необходимите документи и заплащането на административни такси, са налични на интернет страницата на МОСВ http://www5.moew.government.bg/?page_id=45605.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама