Велики Преслав става инициатор на национален конкурс за културно – историческо наследство

07:00, 21 юни 17 25 1524 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Община Велики Преслав да бъде организатор и домакин на национален конкурс за популяризиране на българското културно и историческо наследство реши днес местният общински съвет.

Съветници се обърнаха с похвални думи към автора на идеята – учителката Славка Савова от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в града. Нейни ученици с награди от ред престижни конкурси у нас и техни родители са подели инициативата за конкурс, който ще даде поле за изява на младите хора. Днес деца и родители дойдоха в залата на Общинския съвет при обсъждане на тази точка.

Общинският съвет и кметската управа избраха организационен комитет за конкурса. Снимка: Topnovini.bg

Съветникът Юмер Мустафа внесе предложението за учредяване на статут на конкурса, а третокласници представиха съдържанието на проекта.

Идеята е конкурсът да създаде траен интерес към българското  културно – историческото наследство, да създаде място за изява на подрастващите в областта на литературата и изкуството, да провокира интереса у младите хора и чувството за принадлежност. Това са част от мотивите за учредяване на проявата.  

„Велики Преслав – история на цял един народ” е предложението за име на конкурса. В него ще участват ученици от 7 до 18 години, разпределени в три възрастови групи.

Жанровият обхват ще бъде живопис, графика или рисунка, скулптура, приложно-декоративни творби и проекти.

Началото на конкурса ще бъде поставено през 2018 г., когато нашата страна ще председателства Европейския съюз.

Учителката Славка Савова, ученици и родители бяха днес на сесията. Снимка: Topnovini.bg

„България е трета в Европа и света по паметници на културно-историческото наследство на човешката цивилизация след Италия и Гърция, а от Велики Преславзапочва културният възход на страната ни”, припомниха днес в сесйна зала възпитаници на учителката Славка Савова. Третокласниците Дебора Тодорова и Шукрие Мустафа, представиха проекта на конкурса, съветниците с пълно мнозинство подкрепиха идеята.

Бюджетът на общината ще предвиди 3000 лв. като награден фонд за конкурса, а за неговата подготовка ще работи тричленен организационен  комитет. Славка Савова, директорът на преславския музей Пламен Славов и общинският специалист по култура Дарина Минева влизат в състава на организационния комитет. Той ще работи безвъзмездно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама