359 акта са съставени в шуменския офис на НАП за неподадени отчети

16:22, 20 юни 17 25 577 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

359 акта на фиpми, които не са пyблиĸyвaли гoдишните си финaнcoви oтчeти зa 2015 г. са съставени през 2016-та в офиcа нa HAΠ в Шумен, съобщиха от институцията.

Зa дa ce избeгнaт актовете, всички предприятия регистрирани по Търговския закон, трябва да заявяват за вписване и да представят за обявяване в търговския регистър своя ГФО за 2016 г. до края на месец юни 2017 г.  Фирмите без дейност също са задължени да представят ГФО до 30 юни 2017 г., като за тях са предвидени облекчения по отношение на документите, подлежащи на публикуване в търговски регистър.

В закона са предвидени нови, по-високи санкции за лицата, които имат задължение, но не са публикували финансов отчет в срок до 30 юни 2017 г. 

За ръководителя на предприятието – глобата варира от 200 лв. до 3000 лв., а на предприятието се налага имуществена санкция в размер от 0,1 до 0,5 на сто от нетните приходи от продажби за отчетния период, за който се отнася непубликуваният финансов отчет.

Съгласно промените в действащото законодателство от тази година, санкции ще бъдат налагани от НАП включително и в случаите, когато е налице подаден ГФО след срока.

Повече за задължението за представяне на ГФО, срокове, предвидените санкции и друга информация, може да се прочете в указанието на Министерство на финансите, което е публикувано на www.minfin.bg.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама