Въшебният звук на флейтата ще представи шуменската филхармония

07:00, 21 юни 17 / Култура 25 631 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Въшебният звук на флейтата ще представи шуменската филхармония на 22-ри юни от 19.05 часа, съобщиха организаторите на концерта. Виртуозните флейтисти Георги Спасов и Калина Василева ще влязат и в ролята на диригенти, като си разменят местата.

Шуменци и гостите на града ще могат да чуят три произведения за флейта и оркестър от Моцарт, Шаминад и Карл Райнеке, както и любимите мелодии от сюита № 1 „Арлезианката“ на Бизе. Флейтата е позната от древни времена, а в някои народи се смята, че звукът ѝ може да омагьосва.

Какво по-голямо вълшебство за предстоящия Еньовден от митичния звук на Аполоновата флейта?!

Калина Василева Георгиева е родена в гр. Шумен през 1989 г. в семейство на музиканти. Започва да свири на флейта на 11-годишна възраст под ръководството на своята майка. През 2008 г. завършва Национално музикално училище „Любомир Пипков”, гр. София в класа по флейта на проф. Лидия Ошавкова. Продължава образованието си в Националната музикална академията „Проф. Панчо Владигеров” паралелно в Инструменталния и Теоретико-композиторския и диригентски факултет и завършва с две специалности: оперно-симфонично дирижиране (в класа на проф. Пламен Джуров и ас. Георги Патриков) и флейта (в класа на проф. Ошавкова).

Работи като оркестрант в състава на Софийска опера и балет за сезона 2012/2013 г. От септември 2013 г. до сега е диригент на Симфониета Шумен.

Изнасяла е концерти като гост-диригент в Шумен, Разград и Хасково. Била е солистка на Симфониета Шумен, Оркестър „Орфей”, гр. Перник, Симфоничен оркестър Хасково, Филхармония „Проф. Димитър Ненов” Разград и Академичен симфоничен оркестър към НМА.

Участвала е в майсторските класове по флейта на проф. Филип Бернолд, проф. Патрик Галоа /Франция/, проф. Ясуо Ямамото /Япония/, проф. Петер Лукас Граф, проф. Феликс Ренгли /Швейцария/, проф. Ейда Джоунс, Тексас, САЩ и др.

Георги Спасов е роден в град Русе. Завършва Музикално училище в родния си град, където е и първият му значим концерт като солист на Младежкия симфоничен оркестър на Международния фестивал „Мартенски музикални дни” през 1965 г. Музикалната академия в София завършва през 1971 г.

От 1974 г. специализира при световно известните флейтисти Орел Николе и Карл-Хайнц Цьолер в Залцбург, а по-късно през 1978 г. при Жан-Пиер Рампал и Ален Марион в Париж и Лятната академия в Ница.

За високи постижения в областта на изпълнителското изкуство през 1986 г. получава престижната награда „Златна лира” на Съюза на музикалните дейци в България. Носител е и на наградата „Емил Чакъров”, която му е връчена за изключителният му принос към развитието на българската култура и високите му постижения в областта на музиката.           

Многобройни са творческите му контакти с именити флейтисти като:  Жан-Пиер Рампал, Ален Марион, Орел Николе, Карл-Хайнц Цьолер, Петер-Лукас Граф, Емануел Паю, Кристиян Ларде, Томас Йенсен, Ирена Графенауер, Филип Бернолд, Волфганг Шулц, Дитер Флори и др., с диригенти от световна величина – Франко Ферара, Валерий Гергиев, Илья Мусин, Джанкарло Джалмети, сър Невил Маринър и нашите най-известни диригенти К. Илиев, Д. Петков, Е. Табаков, В. Казанджиев, Й. Дафов, Г. Димитров и др. Водил е съвместни майсторски класове и е участвал в концерти, съвместно с проф. Андраш Адорян, Филип Пиерло, Давиде Формидзано, Жан-Клод Жерар, Патрик Галоа, Йанг Ми, Тонг Ю, Йанг Хае-Су, първият кларнетист на Парижката опера Филип Купер, първият кларнетист на Лондонския симфоничен оркестър Андрю Маринър и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама