Проф. Христо Трендафилов е носител на Националната награда „Христо Г. Данов”

14:10, 20 юни 17 25 1034 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проф. Христо Трендафилов е тазгодишният носител на Националата награда „ Христо Г. Данов”, в категория хуманитаристика за книгата „Цар и век. Времето на Симеона.” Тя е издадена с финансовата подкрепа на общински Фонд „Култура”.

„Много бих искал да продължа със Симеон и останалите книжовници, да напиша една книга, която условно да се нарича „История на царската книжовна школа”, каза проф. Трендафилов по време на редовен брифинг в Общината.

 

Той е дългогодишен преподавател в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, и в университетите в Русия и Унгария.

 

Източниците му са предимно от Русия, където има около 110 хил. ръкописа, а в България са между 3 и 3 500 хил.

 

За да напише книгата си, професорът е правил анализи и текстологически сравнения и от исторически сборник „Цар Симеон”.

По повод изказването на Анатоли Карпов, че славянската писменост идва от византийските земи, професор Трендафилов коментира:

 

„ Навремето академик Дуйчев и други, смятаха, че има няколко опита за правене на някаква азбука на Византия за нуждите на славяните. Тези опити са били неуспешни”, посочи професорът.

Той посочи, че на определ етап славяните са записвали с гръцки букви без устроение, като уточни, че това не е азбука, защото тя бинаги бива устроена.

Трендафилов изрази мнение, че зад тази азбука стои цар Симеон, а не Климент Охридски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама