Четири жилищни блока в Шумен вече с нов облик (ВИДЕО)

12:34, 20 юни 17 25 983 Шрифт:
Автор: Веска Йотова

Четири жилищни сгради в Шумен вече имат издадени разрешителни за ползване и са въведени в експлоатация след саниране. Това съобщи инж. Боян Тодоров на редовен брифинг в Общината.

 

Това са многофамилните сгради на ул.“Софийско шосе” №22, на ул. “Ген. Скобелев” №44, на ул. “Тича” №16 и ул. “Ришки проход” №20. Общата стойност на извършените ремонти дейности по тези четири блока е 5 643 040 лева с ДДС.

 

Завършени са строително-монтажните работи и по други четири сгради, които очакват подписването на акт №15. Това са сградите на ул. “Васил Друмев” №8, ул. “Любен Каравелов” №22, ул. “Марица” №47/1, 2 и 3 и на ул. “Родопи” №26.

По осем сгради в момента също се извършват строителни работи.

 

Общо 27 са сдруженията на собствениците, които са одобрени за работа по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради до този момент на стойност. За 17 от тях сумата е 17 641 596 лева с ДДС. Очаква се всички те да бъдат завършени до края на тази година. За останалите 10 блока, за които в момента тече процедурата за избор на изпълнител, приблизителната сума е осем милиона лева с ДДС.

Още 24 сдружения са подали документи и очакват одобрение от Българската банка за развитие. След като получат финансиране, ще се пристъпи към обявяване на обществените поръчки.

По време на брифинга стана ясно, че след направен оглед на някой от жилищата е установена неправилна екплоатация.

Конкретния даден пример бе за поява на мухъл в един от апартаментите, който се е появил в следствие на виока влажност в помещението и готвене без аспирация. В тази връзка са изработени информационни брошури, които ще бъдат раздадени на собствениците на жилища. Изпечатани са 2000 информационни листовки на обща стойност 330 лева.

По-късно беше направен и оглед на санираните блокове. Кмета Любомир Христов връчи на собствениците на санираните жилища удостоверения за ползване.

Той бе посрещнат с питка и мед от председателя на съюза на пчеларите в Шумен - Даниела Челебиева.

 

Живущите изразиха своята и благодарност и споделиха, че положителните резултати от санирането са се усетили моментално.

[[{"fid":"91893","view_mode":"video_standart","fields":{"format":"video_standart","field_video_description[und][0][value]":""},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"video_standart","field_video_description[und][0][value]":""}},"attributes":{"height":520,"width":800,"class":"media-element file-video-standart","data-delta":"1"},"link_text":null}]]

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама