Проф.Владимир Чуков: Атентатът пред джамията в Лондон показа сблъсък на религиозни общности

14:36, 19 юни 17 25 476 Шрифт:
Автор:

„Дали Ислямска държава стои зад нападението на мюсюлмани пред джамия в Северен Лондон, е твърде смела хипотеза. До ден два ще имаме много ясен отговор за профила на атентаторите, тяхната биография. И тогава могат да се направят съответните изводи“, това заяви  за Топновини.бг арабистът проф. Владимир Чуков.

На базата на свидетелски показания по-скоро можем да кажем, че става въпрос за реакция от минали атентати – атентатът срещу парламента във Великобритания, този в Манчестър и на Лондонския мост, отбеляза експертът. Той  очерта и сходните компоненти –газене на минувачи и случайни хора, туристи с  нает автобус, отново използване на ножове.

 Мишените  в атентатите просто са различни, категоричен бе той. Арабистът изрази мнение, че е възможно покушението да е реакция от определени кръгове в британското общество.

Според проф. Чуков последната мишена е подбрана очевидно целево – мюсюлмани, които излизат от вечерна молитва по време на Свещения месец Рамазан. Той не изключва атентаторът или вдъхновителят да бъде от мюсюлманската общност. И тук определено се касае за сблъсък на религиозни общности,  провалена интеграционна формула, даже и определена държавна политика.

На въпрос на Топновини, защо мишената за пореден път е Великобритания проф Чуков отговори – заради ритъма на последните терористични актове, отколкото в големи европейски държави като Франция и Германия.

Очевидно във Великобритания има неща, които през последните месеци излязоха на показ в обществото, лаконичен бе експертът. След становище на британските власти бихме могли да направим още по-конкретен анализ, заключи той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама