Християни от Украйна дариха бронзов полилей на храм в Шумен

12:13, 19 юни 17 25 758 Шрифт:
Автор:

Поредно дарение  за църквата „Свети Три светители“ направиха православни хриястияни от Украйна – огромен полилей. Той е изработен от бронз в украински завод за църковна утвар. Полилеят  е висок  около 2м, с диаметър 3.80 м. В основата са разположени икони, основно на Св.Богородица и на много светци. Дарителите са пожелали да останат анонимни. Те са изпратили и хоругвите, които бяха използвани в богослужението на Великден.

„Благодаря за жеста. На дарителите. И за Божията помощ църквата ни да придобие нов облик“, заяви за Топновини отец Красимир Капитанов, председател на църковното настоятелство при най-стария храм в Шумен. Той сподели, че в най-скоро време ще бъде сменен пода на църквата. Вече е монтирана нова отоплителна система за зимата. Тя е дарение от бизнесдама от Шумен.

Най-сериозната задача – е изографисването на храма. Проектът вече е внесен във Варненска и Велико-Преславска митрополия. И чака одобрение от митрополит Йоан.

Дарение от украински христистияни са и куполът и камбанарията на храма. Куполът е 1.5 тонен с титаново покритие в златист цвят. Изработени са от братя сърби.

„Очакваме още дарения от Украйна“, обяви отец Красимир.

 Според членове на църковното настоятелство обаче бизнесът в Шумен с изключение на известна бизнесдама, не е особено отзивчив към нуждите на Православната църква. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама