Кметът на Шумен удостои с признателност дарителят Геворг Кесоян

11:18, 19 юни 17 / Култура 25 659 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Кметът Любомир Христов удостои със Свидетелство за дарение почетния гражданин на Шумен Геворг Кесоян за изграждането на Паметника на признателност на арменците към България и българския народ.

Паметникът на благодарността, както е известен, беше открит неотдавна в пешеходната зона на площад „Кристал“, срещу паметника на генерал Мадатов.

Монументът представлява параклис, който пътува, заради което има има колела, както арменски кръст, две библии и птица феникс най-отгоре - символ на възраждането, както каза днес авторът на идеята Геворг Кесоян.

Положиха подпис под документа за дарение. Снимка: Topnovini.bg

За нея и за създаване на монумента той обясни лаконично, че тя е дошла като дар от Всевишния и че в живота на човек няма нищо случайно. Още повече, че по българските земи няма друг такъв паметник.

Геворг Кесоян прави пето по ред дарение за Шумен и даде знак, че има нагласа подобни жестове да продължат в сферата на културата. Почетният гражданин на Шумен отбеляза още, че този паметник е първият в родния град на неговия скулптор Румен Михайлов.

„Ръководството на община Шумен изразява най-искрена благодарност към Вашия благороден жест, символ на братските отношения между нашите народи“, каза при връчване на Свидетелството за дарение кметът Любомир Христов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама