Царят кани в двореца кмета на Велики Преслав за юбилея си

09:26, 16 юни 17 25 931 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Кметът на Велики Преслав Александър Горчев ще бъде гост на царското семейство и лично на Негово Величество за юбилейния 80-ти рожден ден на Симеон Сакскобургготски днес.

Снимка: Topnovini.bg

Царят ще посреща гости в двореца "Врана" тази вечер от 18.30 до 20.00 часа.

Личния празник на бившия премиер, обаче, започва сутринта с благодарствен молебен в катедралния храм "Св. Александър Невски". Патриарх Неофит ще възглави молебена с митрополитите на Светия синод към Патриаршеската катедрала.

Царските покани до кмета Александър Горчев за приема и за молебена. Снимка: Topnovini.bg

За приема в двореца ще пристигнат кралски особи от цяла Европа. Сред тях ще бъдат испанската Кралица София и сестра й Принцеса Ирина, австрийската Ерцхерцогиня Елена, Принц Андреас Сакск-Кобург-Гота, Принц Тусун от Египет и още редица знатни особи.

За рождения ден са поканени и представители на държавната и местната власт, сред които кметът на Велики Преслав. Въпреки, че поканата е изпратена като лично писмо, без да се упоменава длъжността на поканения, Горчев смята, че царят му оказва високата чест заради това, че е кмет на град с история.

По тази причина цар Борис Трети, бащата на бившия премиер, е издигнал храм край руините на старата столица Преслав в началото на миналия век. Поводът е бил навършването на 1000 години от кончината на цар Симеон Велики.

Храмът „Св. Св. Кирил и Методий” е осветен през 1929 година. Тогава цар Борис Трети пристига за църковната церемония и прави разходка край намерените руини на Златната църква. Тези моменти са запечатани на фотолента. От старите фотографии сега е направена картина в рамка, с която кметът ще изненада юбиляра.

Преславският градоначаланик е подготвил по същия начин  и фотография от 2003 г. когато Симеон Сакскобургготски идва на посещение във Велики Преслав заедно с доня Маргарита. Това става след генерално обновяване на храм-паметника, строен от баща му.

Тези сантиментални подаръци по всяка вероятност ще трогнат силно 80-годишния цар.

Освен това кметът Александър Горчев ще отправи покана към  Негово Величество, да посети отново старата столица и 90-годишната църква, която в момента се ремонтира с дарения, събрани за нейния юбилей.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама