За отваряне на Върбишкия проход заговориха отново кметове от Шуменско

15:43, 15 юни 17 25 1477 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Върбишкият проход, затворен заради липсваща част от пътя, магистралата за Варна, републикански отсечки, ремонт на второкласни пътища и В и К - сектора коментираха на работна среща кметове и председатели на общински съвети от десетте шуменски общини.

Областният управител проф. Стефан Желев събра членовете на Областния съвет за развитие със задача да поставят проблемите си и да дадат идеи за спиране на миграцията към големия град.

Според Стефан Желев Шуменска област има сериозни трудности заради това, че икономиката се развива на две скорости. „Шумен има значителен напредък, но останалите общини изостават, това води до струпване на населението в областния център и обезлюдяване на населени места в други общини“, обясни проф. Желев.

Снимка: Topnovini.bg

За да не се стига дотам, да се наложи обединяване общини с население под 6000 души, областният управител поиска от кметовете идеи за спиране на тази тенденция.

Проф. Желев отчете държавната помощ за рехабилитация на републикански пътища в областта, като каза, че те ще инфраструктурата спомага за изнасяне на производства от Шумен към малки населени места.

В тази връзка кметът на Велики Преслав Александър Горчев отново постави въпроса за отваряне на Върбишкия проход. Слабото място на прохода е липсваща отсечка от 20 км, която трябва да се изгради наново. „Ние, пряко засегнатите, трябва да изведем този въпрос като първостепенен“, каза кметът Горчев, имайки предвид, че икономиките на Велики Преслав, Върбица, Смядово и Шумен, както и туризмът са пряко засегнати от прекъснатата в този участък връзка с Южна България.

За републиканската пътна мрежа градоначалникът Горчев каза, че на негова територия тя е на 100 % обновена. Рехабилитирани са и почти всички общински пътища, но вътрешната мрежа в града и особено в селата, е лоша.

Кметът на Нови пазар Ивайло Камаджиев постави като основен проблем ремонтът на второкласния път, свързващ 6 населени места с общинския център. Този път чака подобрение от дълги години и дано бъде започнат скоро, заяви с надежда Камаджиев.

Пред кмета на Каолиново Нида Ахмедов стои проблем с направен път, който не може да се използва, защото е затапен с две купчини чакъл. „Ние, северните общини, имаме връзка с магистралата за Варна, но движението е затворено при изградена инфраструктура. Защо е затворен направен път и се налага да обикаляме“, пита кметът Нида Ахмедов. Областният управител се ангажира с отговор на този въпрос.

За В и К - мрежата кметът на Каспичан Милена Недева с тревога пита как да процедират малките общини след като не могат да ползват проекти заради малкия брой на своите жители и след като и В и К – дружеството няма пари за обновления.

Милена Недева пита и за хората, които остават без лични асистенти след края на социалния проект. Този проблем стои пред всички общини, тъй като сроковете на договорите изтичат и десетки възрастни хора и инвалиди остават без грижа.

Със същата тревожност председателят на Общинския съвет в Никола Козлево Стефан Стефанов обясни пред областния управител, че 1800 души от село Пет могили са без личен лекар и без алтернатива засега.

На заседанието беше обсъдена и Областната стратегия за подкрепа за личностно развитие на деца и ученици в област Шумен до 2019 г.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама