Малките общини да заложат пари за шуменската болница, според лекувалите се там техни жители

13:35, 15 юни 17 25 777 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

МБАЛ Шумен да бъде подпомагана от общините в областта, чиито пациенти лекува и това да става според броя на потърсилите помощ през годината, заяви кметът на Шумен Любомир Христов на днешното заседание при областния управител Стефан Желев.

Проф. Желев свика Областния съвет за развитие, на който кметовете да изложат проблеми и да представят приоритетните области на своята работа.

Любомир Христов подплати своето предложение с цифри за броя на лекувалите се в МБАЛ Шумен през миналата година и със суми, пропорционални на дяловото участие на общините в акционерното дружество МБАЛ.

От направените сметки стана ясно, че ако Шуменска община дава 100 хиляди лева годишно, община Нови пазар ще трябва да предвиди към 18 700 лв., Велики Преслав – към 15 хиляди, Каспичан – над 12 хил. лв., Върбица – повече от десет хиляди, а Смядово и Хитрино – между 7 и 8 хил. лв. В този порядък кметът на Шумен изброи и сумите за останалите общини, като никой от кметовете не възрази.

От Велики Преслав, Хитрино и Нови пазар са категорични, че в искането на Любомир Христов има пълен резон. Кметът Александър Горчев каза, че ще постави въпроса пред общинския съвет, за да бъдат предвидени средства. Кметът Нуридин Исмаил беше категоричен, че ще направят парична вноска, а Милена Недева припомни, че община Каспичан е помогнала за закупуване на техника миналата година с 2500 лв. Сега, обаче, сумата е много по-голяма.

По повод на тази „лепта“ кметът на Нови пазар Ивайло Камаджиев обясни, че общината изплаща разсрочено задълженията на местната болницата, която се слива с шуменската и ще им бъде трудно да заделят други пари. Според него и председателя на общинския съвет в Нови пазар проблемът не е толкова в парите, колкото в липсата на кадри.

Здравният въпрос беше част от исканията на шуменския кмет. Той настоя още за организиране на среща с дружествата монополисти, които издават разрешителни. Проблемът е в това, че изготвянето на тези документи бави инвеститорите 6 – 7 месеца, а времето за кандидатстване е много малко. Става въпрос за разрешителни от ел. дружеството, екологията, пътното управление и други институции.

Предложението на шуменския кмет за среща – разговор беше одобрено от областния управител. Останалите кметове са на същото мнение.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама