Хрисияна от Шумен спечели гранд-при от международен конкурс

11:36, 14 юни 17 25 1050 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Диплом и Гран-при спечели 9-годишната Хрисияна Минчева от Международния детски конкурс „Марка на дружбата“.

Хрисияна е възпитаничка на Арт-школатата към Центъра за подкрепа за личностно развитие – Обединен детски комплекс в Шумен, а конкурсът е проведен в Украйна.

Резултатите са били обявени в края на месец май, в присъствието на посланика на България в Украйна Красимир Минчев. Той е получил наградата от името на детето и днес зам.-кметът на Шумен Найден Косев връчи отличията на малката художничка. Скромната церемония се състоя в Детския комплекс в града.

Хрисияна е ученичка в ОУ „Илия Р. Блъсков“ и тази есен ще бъде в трети клас. Детето участва в школата по рисуване за втора година. Заедно със своята преподавателка Теменуга Христова са направили видеозапис с представяне на школата и поздрав от България, който е бил излъчен по време на награждаването в Киев.

Снимка: Topnovini.bg

Конкурсът е бил пети поред и в него са взели участие 800 деца с 2415 творби. Конкуренцията е била между участници от България, Босна и Херцеговина, Казахстан, Обединени арабски емирства, Русия, Румъния, Сърбия, Украйна.

Рисунката на малката Хрисияна се нарича „Hello, my land!“ и изобразява пристанище и моряк, който се завръща на кораб с български флаг. Идеята за участие в конкурса е провокирана и от разкази на нейната баба за някогашната активна кореспонденция между български и руски деца. Множеството писма с интересни марки и картички някога и тръпката от отварянето на плика, са вдъхновили деветгодишното момиче чрез разказите на баба.

Рисунката на Хрисияна е на челно място в новия каталог. Снимка: Topnovini.bg

Днес зам.-кметът Найден Косев пожела на Хрисияна да стане известна шуменска художничка, като отбеляза, че много от възпитаниците на Обединения комплекс са получили слава у нас и в чужбина.

Снимка: Topnovini.bg

Сега предстои рисунката на Хриси да се превърне в лице на марка. В Украйна са изработени пощенски марки в тираж 51 000 броя с рисунки на отличени участници от проведените досега конкурси. Украинската поща ще пусне в обръщение и марки с картината на Хрисияна, но това ще стане през следващата година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама