Кампания за оценка на растежа на детето ще се проведе в Шумен

07:00, 08 юни 17 25 503 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кампания за ранно откриване и навременно лечение на състояния, свързани с отклонения в  растежа при децата ще се проведе в Шумен на 12-ти юни от 8:30 до 17:00 ч. в ДКЦ 1.

В „Клиниката на колела“ оценка на растежа на децата ще прави доктор Стойчева, детски ендокринолог.

Основната цел на кампанията е да се насочи общественото внимание към проблемите, свързани с растежа, значимостта на правилното и редовно измерване, откриване и консултиране на деца с проблемен растеж.

Желаещите родители да получат оценка на растежа на детето си нямат нужда от предварително записване и направление. Трябва да носят медицинска документация за състоянието на детето и информация за неговите ръст и тегло през годините. След извършване на оценка на растежа, при необходимост, децата ще бъдат насочвани за допълнителни безплатни консултации и безплатно лечение.

Редовното измерване и проследяване на растежната скорост на децата позволява ранното откриване, превенция и лечение на редица заболявания. Ръстът е нисък, когато 97 % от децата на същата възраст са по-високи. Това може да се прецени с помощта на специални криви, с които разполагат специалистите детски ендокринолози за оценка на растежния темп. Причините за изоставането в растежа могат да бъдат особености на здравото дете, хронични заболявания, скелетни малформации, синдроми, ендокринни нарушения и др. Растежът се възстановява чрез откриване и лечение на основното заболяване. Крайният ръст е толкова по-нисък, колкото по-късно е започнато лечението. 

Организатори на кампанията са Община Шумен, Варненското дружество по детска ендокринология ВАПЕД (www.vapesbg.org) и „Сдружение за инсулиновите помпи“.

Кампанията обхваща над 10 града в страната, сред които още Русе, Добрич, Разград, Бургас, Габрово, Търговище, Сливен, Велико Търново и др. 

Допълнителна информация за кампанията и предстоящите събития може да се намери в сайта www.growinform.org или на фейсбук страницата на кампанията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама