Росица Добрева: Шуменецът е четящ човек, каквото и да говорят

07:00, 31 май 17 / Култура 25 928 Шрифт:
Автор:

95 години празнува РБ „Стилиян Чилингиров“ Шумен. За годишнината и за предстоящата Нощ в библиотеката, ето какво сподели пред Топновини директорът на шуменската библиотека Росица Добрева.

Как посрещате 95-тата годишнина на Библиотеката, удовлетворени или с повече проблеми?

Проблемите ни основно са финансови и най-вече поддръжката на сградата. Знаете колко пъти се оплаквахме, че ни тече покривът, че се мъчим със собствени сили. Ние сме на делегиран бюджет към Министерството на културата , който е разписан, така че стига за малко дейности и основно за заплати и поддръжка ток, вода, парно, които не са малък консуматор за тази голяма сграда. Имаме обещано за тази година от община Шумен да ни ремонтират покрива.

От колко години РБ „Стилиян Чилингиров“ организира Нощ в библиотеката?

Тази година е четвъртата под ред. Това е инициатива, която е с доста добър отзвук сред гражданите на Шумен. Това е нещо по-различно, което е много интересно за хората и вечерно време да имат възможност да влязат в библиотеката. И най-вече да влязат в помещения, в които редовия читател не може да влезе всеки един работен тен.

Четат ли шуменци и увеличава ли се броя на хората, които посещават събитията в „Нощ на библиотеката“?

Да, шуменци четат. Имаме над 5000 читатели към момента. Това са най-вече деца и пенсионери. 1400 са ни читателите до 14 годишна възраст. Към Нощта на библиотеката има изключително голям интерес. Въвели сме това, което е атрактивно. Тази вечер от 19:00 ч. до 0:00 ч. на следващия ден всеки желаещ може да се запише като наш читател на цената на дневния пропуск на цена от 2 лв., като могат да ползват услугите ни целогодишно.

Тази година също предлагаме на шуменци разходка в хранилищата на библиотеката. Това е един лабиринт, който всички с голямо удоволствие обикалят с колегите екскурзоводи, които обясняват на нашите посетители. Доста любопитни факти предлагат колегите, като например колко ни е фонда. А той в момента е дълъг 700 076,  който ако го наредим книга до книга може би ще стигнем до Варна и ще се върнем обратно.

Как привличате младите хора в библиотеката?

Стремим се със всякакви инициативи разнообразни за различни възрастови групи. Естествено изцяло сме насочени към най-малките читатели, защото ако привлечеш  някой още от 5-годишна възраст, той така си отива, докато се пенсионира. Наистина децата днес са пренаситени с таблети, компютри, но все още книжката остава водеща, особено в начална степен. Наблягаме на детската литература, на всичко ново, съвременно и всичко, което би ги впечатлило. Детският ни отдел предлага и безплатен интернет за малките читатели.

Кое предпочитат децата интернет или книжката?

На някои интернет, на други книжката. Прави ми впечатление, че доста добре ги съчетават. Ограничаваме ги до половин един час да стоят на компютрите, след това да влязат в читалнята, да четат книжки, да редят пъзели и други образователни игри. През последните години доста от детските градини водят тук деца при нас. Показваме им книжки, развеждаме ги из библиотеката, прожектираме им филмчета, а за най-малките анимации. През последната година започнахме с изнесени занимания, където колегите посещават детски гради и училища и четат по различни поводи на децата.

Какви са практиките за работа с различните социални групи?

Имаме мобилна библиотека и доста добре работим със Съюза на глухите и Съюза на слепите. Предоставяме им книги на място, тъй като те са наши читатели, но не ги принуждаваме да идват тук при нас на място. Това е инициатива, която се надявам да развием във времето. За жалост в момента нямаме автомобил, поради това ни се налага с личните си автомобили да возим книгите. В момента се опитваме да осъществим такава програма с общинските села.

Какво ще предложи  това лято библиотеката на малките си читатели?

Тази година от 5-ти юни започват детските работилници, които се радват на доста добър интерес от страна на децата. Новото през това лято е атрактивното ателие за парите „Забавно и полезно“. Закупили сме необходимите материали, това е една специална игра как да управляваме финансите си. Три групи деца ще могат да се включат в ателието за финансова грамотност, което ще се води от Пламена Стоянова.

Другите ателиета са познатите Фешън ателие (творческо ателие за изработване на модни аксесоари), ателие „Роден край“ (приложно етно ателие), ателие „Декупаж“, театрално ателие „Ако бях голям“, Фотоателие и ателие за четене на приказки и рисуване на приказни герои. Стремим се да запълним програмата от юни до края на август. Заниманията, които предлагаме са всеки ден от 10:00 до 12:00 ч., разбира се, след това могат да ползват читалнята на детския отдел. Заниманията са безплатни, като единственото условие е децата да имат читателска карта.

В края на лятото правим заключителен концерт, на който децата представят  всичко, което децата са сътворили в работилниците.

Успява ли библиотеката да набавя достатъчно нови заглавия, за да обнови библиотечния си фонд?

Новите заглавия никога не са достатъчно. Успяваме да купуваме поне по един екземпляр. За многоекземплярност не можем да говорим. Винаги когато нашумее една книга се оказва, че в този момент идват поне десет читатели. Затова сме въвели услугата „резервация на книга“, читателите могат да дадат заявка и когато книгата бива върната информираме по email или sms следващия желаещ да прочете книгата читател.

Какво Ви носи работата с книгата?

Може да звучи като клише, но когато хобито е и професия е изключително удоволствие, особено за четящ човек.

На каква възраст са най-малкият и най-възрастният читател?

Най-малкият ни читател до скоро беше на годинка. Тази година най-малкият ни читател е бебенце на 9 месеца, на което библиотеката може да предложи гумирани книжки. Но това е дело на родителите, че си водят децата.

Най-възрастната читателка е на 94 годишна възраст, която сама идва да си взема книги.

Какво ще пожелаете на вашите колеги по случай  95-тата година на Библиотеката?

Мога само да им пожелая да бъдат здрави и все така неуморно да работят в полза на книжовността, защото се убедих, че шуменецът е четящ човек, каквото и да говорят.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама