Областният управител проф. Стефан Желев се срещна с представители на общинските власти от германския град Дуисбург

15:43, 30 май 17 25 651 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Областният управител проф. Стефан Желев прие представители на общинската власт от германския град Дуисбург, които са на посещение в област Шумен. В делегацията са включени експерти по интеграцията, образованието и закрила на детето от община Дуисбург, както и представители на неправителствената организация AWO-integrations. Посещението им е рамките на изпълнението на европейския проект ROMACT с цел размяна на информация и обмен на добри практики, подпомагащи интеграцията.

Снимка: Областна управа

В работната среща участваха заместник-областният управител Ширин Вели, Силвия Станчева- координатор на Център на междуетнически диалог и толерантност „АМАЛИПЕ“, Серги Каракашев-председател на ромска фондация „Искра“, Филип Тодоров-член на сдружение „Алтернатива за бъдещето“ и експерти от Областна администрация.

По време на разговорите Марио Терзич- ръководител на отдел „Интеграция“ в общината в Дуисбург, съобщи, че една трета от жителите на Дуисбург имат миграционна история. По официални данни в Дуисбург живеят над 9 000 български граждани, 3 000 души от които са от Шумен и региона. Броят им, както и на имигрантите от Румъния,  значително се е увеличил след приемането на двете страни в Европейския съюз. „Проблем пред институциите създава концентрацията на имигрантите само в три квартала на Дуисбург, където те обитават стари сгради в лошо състояние. В детските градини няма достатъчно места за децата, които са и без здравни осигуровки. В училищата интеграцията е трудна, поради незнанието на езика и се отделя специално внимание на обучението по немски език“, каза Марио Терзич.

Областният управител проф. Стефан Желев подчерта успешната и много активна дейност на неправителствените организации от област Шумен, като изрази подкрепата си за бъдещо взаимодействие с техни партньори от немска страна.  

Снимка: Областна управа

Представителите на шуменските неправителствени организации информираха за проекти и добри практики, подпомагащи процеса на интеграция, по които са работили. Те споделиха различни модели за обучение на учителите и родителите, за стимулиране  интереса на учениците, чрез които са постигнали добри резултати при работата си в общността.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама