Николай  Гундеров: „Хористи“ е ласкав поглед от времето на един съзряващ човек, за който закономерностите от живота все още не са станали фалшиви

17:43, 29 май 17 / Култура 25 1838 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С нова пиеса ще открие следващия си творчески сезон ДКТ "Васил Друмев". За новата пиеса "Хористи", над която ще работят актьорите от днес разказаха драматургът и режисьорът Николай Гундеров и зам.-директорът на Театъра Диана Христова.

Снимка:Topnovini.bg

"Шуменци имат повод  да се почувстват горди за един от творците, който намери своето признание само преди няколко дни  Николай  Гундеров- драматург и режисьор, получавайки наградата „Аскеер“ за драматургия. Николай Гундеров получи  признание за творчеството му.

Той  реши да подаде ръка на Театъра в родния си град и заедно с екипа на Театър да направи пиесата „Хористи“.  Той успя да пренасочи своята програма и в България и в чужбина и избра Шумен, където за първи път да представи своята пиеса. Това е извънредна привилегия и гордост за нас, но и отговорност“ каза Диана Христова .

Снимка:Topnovini.bg

Гундеров сподели, че е вълнуващо да направиш пиеса, която си написал. Да направиш пиеса в родния си град, която е оценена тук и отразява атмосферата на 80-те години. Пиесата е поставяна в Чехия и в Русия.   

 „Хористи“ е ласкав поглед от времето на един съзряващ човек, за който закономерностите от живота все още не са станали фалшиви. Преминаването му през света на възрастните е откриване, откриване на радостите  и тъгите на живота му.  Думите са само думи, но когато се сложат  в устата на героя, те стават живи хора. И когато това стане, бих бил щастлив, без значение къде е правена тази пиеса, каза израстналия в Шумен Николай

Много е пречещо и лощо, когато един автор иска да обобщава. Не бива да се слагат етикети на пиесите.  Обобщенията и етикетите се слагат на бурканите с краставици. Когато слагате смях и  хумор, може да я убиете. Нека зрителите сами да открият тъгата или ласкавият хумор на един жив човек.

Според мен, това от което страда българският театър е нормално разказаната история, от разказа, който е гаранция за човешкото общуване. Една пиеса събира тези гледни точки, сподели Гундеров. Когато човек отдели час и половина от собственото си време живот, когато си пренесъл зрителското си съзнание в друга точка, значи сте направил движение на фантазията, на мисълта.

Снимка:Topnovini.bg

От историята остават много разочарования, но от погледите върху историята остава повече смях. И ако погледнем тази черно бяла фотография на нашето детство, освен тъгите, ние можем да открием и малко смях в ъглите на тази биографична снимка.

Гундеров сподели, че обича да слуша какво говорят хората, когато излизат от салона.  Защото ако един текст стига до хората, той пречупва граници, преводи, температури.  Защото човек е един и същ по цялото земно кълбо. Той може да се смее, да плаче,  да се радва, да бъде надменен, да бъде скромен.

Мен ме притеснява фалша и маниерността в българският театър. Считам, че той е  пълен с такива вредни емисии и че най-добрата кислородна маска срещу това е хуморът.  

По думите на публиката след представлението разбираш какво е било въздействието, дали си направил пиесата добре, дали  актьорите са  си свършили работата. Думите трябва да се слагат внимателно, на място. Да няма боклук, да няма много талашит  в тях. Аз не вярвам в думите, но вярвам в значенията.

Премиерата на „Хористи“ се очаква да излезе в средата на септември.  

Музиката към пиесата ще е на Андрей Дренников, сподели още Николай Гундеров.

„Човек преминава през някакво време. Човешката биография преминава някакви периоди, които условно могат да бъдат наречени политически. Ти вървиш през това време  и когато успееш емоционално да фотографираш времето. Човек може да не е завършил десет университета, или да не е завършил Александрийската библиотека, но във всеки човек  има скрита една емоционална памет. Емоционалността е това, което тази пиеса уважава.

Проблемът на тази пиеса е каква е разликата между оценяващите и оценяваните. Ние всички сме в дадени моменти оценявани, но не знаем от кого. А оценяващите също са били оценявани.  И там идва въпросът за избора, дали не ни оценяват хора, които имат интелигентност на динена  семка. Дали не ни оценяват хора  със съмнителни качества и дали  ние не се  поставяме с чувство на вина спрямо тях и така да преминава живота.   

Спомените са част от поетиката в този текст. Героите в тази пиеса са лирични циници или цинични лирици, сподели още Гундеров.

Снимка:Topnovini.bg

Тя е завръщане към местата на твоето детско преживяване."Хористи" е една история за едно дете, пораснало през 80-те години. Сюжетът не е много сложен. Едно малко дете в провинциално училище. В това училище се получава покана за участие на деца в международен фестивал в Чехословакия и учителите са изправени пред трудната задача кое от всичките деца да бъде избрано, защото според тях децата не са особено кадърни и талантливи и като че ли е по-добре учителите да отидат и да пеят на този фестивал. Това е въпрос за оценяващите и оценяваните. Това, което тази пиеса задава като тема, е, че понякога оценяващите са с по-слаби качества от оценяваните. Става въпрос не толкова за социализма, а за начина на мислене и човешките взаимоотношения., каза авторът.

Двоен дебют на драматурга и режисьора Ники Гундеров в Шумен, това ще види публиката през септември, каза Дияна Христова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама