ТЕЛК Шумен продължава да приема пациенти, но не издава експертни решения

15:55, 29 май 17 25 2297 Шрифт:
Автор:

Лекарите от ТЕЛК-Шумен продължават да приемат пациенти, но не могат да освидетелстват пациентите заради липса на наредба и методика, по която да определят трайната неработоспособност. Без методика решенията стават невалидни, а без решения хиляди пациенти ще останат без инвалидни пенсии, за които това е единствен доход.

 „Преглеждаме пациентите, пишем на чернова и в момента, в който бъде приета новата наредба ще ги издадем“, каза за topnovini.bg д-р Валентина Манолова, председател на ТЕЛК-Шумен.

Напрежението около решенията на ТЕЛК започна преди седмица, след като Върховният административен съд (ВАС) отмени част от текста на Наредбата за медицинска експертиза, което блокира издаването на експертни решения.

В момента лекарите не могат да работят със старата, тъй като е отменена, не могат да работят и с новата, тъй като все още не е приета.

„Миналата седмица имахме спешно събрание на председателите на ТЕЛК и различните комисии в НЕЛК в Министерството на здравеопазването, на което поставихме въпроса. Трябваше да получим указания дали можем да работим по първата наредба от 2000 г. Днес трябваше да ни информират, но до този момент нямаме отговор“, допълни още д-р Манолова.

Според лекарите този месец ще има забавено изплащане на пенсии на пациенти с изтекло експертно решение. Те ще получат пенсиите си със задна дата веднага след като бъде приета новата наредба.

За миналата година ТЕЛК-Шумен е издала 3221 експертни решения.

 

 

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 08:27, 08 юли 22

Маиками чака шест месеца за ТЕЛК товае възмотително и приналичето че е болна от мозачен инсулт

2 Ambinia 23:01, 23 мар 23

priligy cvs Those emitted photons that exit the body without interaction and are subsequently detected will yield the highest quality spatial information

3 mavyBully 14:41, 10 фев 24

On that day, Chu Yu was probably the only creature who knew what was going on in the Feixian Sect pastillas priligy en mexico Megan E Barry, MD Dermatologist, Dermatology PLC, Sentara Medical Group

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама