Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ празнува 95-тата си годишнина с богата програма

07:00, 29 май 17 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нощ в библиотеката по случай 95-тата си годишнина организира Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ на 31-ви май от 18:30 до 24:00 ч.

Освен на книгите, четенето и 95-годишния юбилей на институцията, инициативата тази година е посветена и на историята, културата и традициите на България и родния град и предвижда осъществяването на богата програма под наслов „Обичам България”.

По традиция началото на Нощта ще бъде поставено с концертна програма на Духов оркестър „Михаил Биков” пред централния вход на библиотеката.

В различни библиотечни зали ще бъдат представени едни от най-атрактивните изложби, организирани от институцията през годините.

Гостите на библиотеката ще могат да разгледат експозицията „От перото до лаптопа”, разкриваща еволюцията на библиотечната техника, както и фотографската изложба „Литературни маршрути”, представяща три от седемте разработени до момента от институцията маршрута – по житейския и творческия път на Добри Войников, по повестите „Изгубена Станка” на Илия Блъсков и „Нещастна фамилия” на Васил Друмев. Експозициите са разположени на втория етаж в библиотеката.

Пак там ще бъде експонирана и фотодокументалната изложба „За книгите, библиотеките и хората в тях”, която илюстрира еволюцията от скалните рисунки и древните петроглифи до появата на съвременното книгопечатане; разказва за едни от най-значимите библиотеки от древността до наши дни и за еволюцията на библиотечната професия; разкрива любопитни факти по темата.

Желаещите ще могат да видят виртуалната изложба „Творците на Шумен”, завладяващо представяща в поредица от малки импресии значими шуменци – художници, музиканти, писатели, актьори, архитекти, фотографи, превърнали правенето на изкуство в мисията на своя живот, която се намира в залата на отдел „Краезнание”.

В Изложбена зала ще бъде разположена изложбата „Българската история в художествено слово и образ”, припомняща знакови личности и събития от историята на Първото и Второто българско царство чрез художествени колажи от произведения на българската литература, живопис и иконопис, от произведения на художествената миниатюра, на скулптурата, архитектурата и художествената фотография. В Каталожна зала ще може да бъде разгледана фотодокументалната изложба „Шуменци в националноосвободителните борби”, а в английския двор на библиотеката – изложбата „Листа от албума”, посветена на шуменския поет и драматург Иван Пейчев.

В залата за заемане на литература за дома на обичащите книгата и четенето ще бъдат предложени четири фензони – „България на шир и длъж” с акцент върху литературата, представяща природните и историческите забележителности на страната ни; „Български феномени” с литература за известни български ясновидци, гадатели и лечители; „За всяка болка – билка” с литература в областта на народната медицина и „Родът е оцелял, защото се е смял”, представяща хумора и сатирата в българската литература. Книгите, изложени във всяка от фензоните, ще могат да се заемат за дома, като литературата в четвъртата фензона ще бъде представена и чрез четения на живо.

От 18.30 до 20.00 ч. в английския двор на библиотеката ще бъде организирана фензоната „Обичам поезията”, където известни шуменци ще представят българска поезия. Пак в английския двор на библиотеката от 20.00 ч. обичащите българския фолклор ще могат да се включат в забавна хоротека с участието на съставите към НЧ „Асен Златаров – 1872”: Детски танцов състав „Венче” и Фолклорна формация „Омая” с ръководител Димитрина Узунова и Група за изворен фолклор „Изворче” с ръководител Миглена Борисова. В програмата на хоротеката е предвидено и надиграване с атрактивни награди за участниците от публиката.

За обичащите приложните занимания в Каталожна зала ще бъде организирана благотворителна работилница „Аз Буки” за ръчна декорация с графична техника на тефтери, книгоразделители и картички. Пак тук ще бъде организиран и благотворителен базар с издания и рекламни материали на библиотеката, както и с артизделия, изработени в организирани от библиотеката работилници и приложни ателиета.

От 19.00 в отдел „Изкуство” ще започне кинопанорама на научнопопулярни филми за природните и историческите забележителности на България под наслов „Феноменалната България”. На посетителите ще бъдат предложени и традиционните за Нощта в библиотеката атрактивни като маршрут и беседа обиколки на библиотечните книгохранилища, както и възможността да надникнат в любопитния кът Ретробиблиотека, организиран във фоайето на втория етаж.

За детската аудитория са предвидени парти и викторина с награди, организирани от 19.00 до 21.30 ч. с участието на Вокално-театрална формация „Алдора”; филм с пуканки – прожекция на филма „Тролчетата” от 21.30 ч.; забавления с Face Art и оцветяване на рисунки с анимационни герои от 18.30 ч.

Посетилите библиотеката от 18.30 до 24.00 ч. на 31 май ще могат да си направят годишен абонамент за услугите на институцията срещу цената на еднодневен пропуск от 2 лв, като за децата до 14-годишна възраст регистрацията ще е безплатна.

В Нощта на библиотеката на 31 май РБ „Стилиян Чилингиров” ще предлага традиционните услуги на институцията и ще работи с читатели от 12.00 до 17.30 ч.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама