Духовенството се събира във Велики Преслав за годишнина от смъртта на Симеон Велики

07:00, 27 май 17 25 866 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

1090 години се навършват днес от смъртта на великия бългрски владетел Симеон Първи. Тази годишнина ще бъде отбелязана в храм-паметник Св. Св. Кирил и Методий във Велики Преслав, строен в негова чест.

Духовенството от Варненска и Великопреславска митрополия ще служи днес в храма. Литургията започва в 8:30 часа и ще бъде водена от Негово Високопреосвещенствто и Варненски и  Великопреславски митрополит Йоан. Духовници от морската столица заедно с катедралния хор и свещенници от Шумен и Велики Преслав участват в голямата литургия. 

На 27 май се навършват 90 година от построяването на храма  Св. Св. Кирил и Методий край преславските старини. Той е издигнат от Цар Борис Трети, за отбелязване на 1000 години от кончината на Симеон Велики. Този храм-паметник е еди от трите в България след софийския Александър Невски и златните кубета край Шипка.

Върху фасадата на Великопреславската църква с едри букви е написана историята на храма от преди 90 години. Тогава са засадени 1000 борчета край църквата от царски войници в чест на годишнината. Днес боровата гора е ембематично място за жители и гости на Велики Преслав. Там е направен паметник на буквите от местния дърворезбар Калин Къров. Той изсече не отдавна и образи на духовник, книжовник и войн от времето на Симеон Велики. 

Днес в тази част на археологическия резерват се очакват много посетители от страната. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама