Общинските съветници гласуваха предоставяне на активите за публична собственост на ВиК дружеството

14:04, 25 май 17 25 751 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Горещи дебати предизвика днес в сесийна зала точката за предоставяне на активи за публична собственост на ВиК дружеството.

„Гласувах против създаването на тази точка. Тя има тясна връзка между приемането на тези активи и повишаването цената на водата“, това заяви общинският съветник Добромир Драев.

 

„ВиК операторът няма финансови проблеми. Напротив ВиК е в блестящо финансово състояние. Реднобеше управителят на ВиК инж. Марков и главният инженер на ВиК да са тук и да обяснят защо имат 3,5 млн.лева загуба. И когато им се прехвърлят 24 млн. активи, те да обяснят защо са на такава загуба.

Използвайки един счетоводен трик смъкват загубата до 1, 2 млн.лева. Когато ние прехвърлим тези активи, защото трябва да ги прехвърлим, на следващата година, през 2018-та, те ще си начислят онези прословути амортизации, за които аз говоря от много време. Питам какво ще се  случи тогава с ВиК дружеството?

Уважаеми колеги, има много неистини, които се  казват от официална трибуна и от официални лица. Една от тях е, че цената на водата не зависи от Община Шумен. Това не е вярно.

Ако ние съгласуваме бизнес плана, ние реално увеличаваме водата. Докога ще я увеличаваме? 3,25 е поне два пъти по-висока цена от тази, която трябва реално да плащаме.

Нищо от това, което г-н Марков е казал по време на икономическа комисия, не е вярно. Той обясни, че загубите идват от приходи и разходи. Не е вярно. Увеличаване на задълженията на ВиК оператора. Не е вярно.  Увеличили се вземанията. Не е вярно.

Къде е той днес? Ние ще предоставим 24 млн. на ВиК оператора, а той не тук. Защо? Защото ние ще предоставим тези 24 млн. задължително.

Дами и господа общински съветници, днес аз ще гласувам „против“ не защото не разбирам значението на моя глас, не защото не съм наясно, че ще увелича разходите на Община Шумен, ако не прехвърли тези активи. Ще гласувам против, защото е време общински съвет да взема информирани решения, решения в полза на обществото, да защитава интересите на гражданите на Шумен. Навсякъде тече вода. Загубите са толкова много, че не могат да бъдат написани. Милиони са вложени в земята на Шумен.

Гласувайте против всеки път, когато някое търговско дружество с държавно общинско участие се подиграе с Общинския съвет“, призова съветниците Драев.

 

Думата след него взе проф. Добрин Добрев, който очерта възможностите, които следват ако не прехвърлят активите на ВиК.

„Трябва да помислим как най-ефективно да се противопоставим на безхаберието, както и господин Драев много точно посочи. Единствената възможност е, всички тези факти да бъдат предоставени на прокуратурата, за да може тя да вземе отношение към безстопанствеността.Няма начин да не прехвърлим активите, иначе община Шумен ще затъне дълбоко. Нека да помислим как да защитим интереса на шуменци и същевременно да не даваме възможност на лоши стопански ръководители да ощетяват и държавата и нас“, апелира проф. Добрев.

Няма начин да не се изпълнят условията по договора на Община Шумен за 62 млн.лева, обясни Иван Йонков. Той обясни, че е неправилно да се смесва въпроса за формалното прехвърляне на активите и това как се управлява ВиК. В тази посока бе изказването и на председателя на Общински съвет Шумен, проф. Беджев, който заяви, че изпълнението на проектите е едно, а мениджмънта е друго.

„Трябва да изпълним задълженията си по договора, като предоставим активи на ВиК. В противен случай  Община Шумен ще има сериозни проблеми. Ще дойде и момента, в който ще се занимаваме с цената на водата, щем нещем“, заяви адвокат Пламен Петков.

Кметът Любомир Христов обясни, че санкциите, които общината предстои да понесе са 5% на 62 млн.лева. "Нали си представяте какво ще стане, закони начислят тези суми. Тези санкции ще носим всички на гърба си", каза той.

 

Отказ да гласува изказа и адвокат Даниела Русева с мотива, че не може точка за 24 млн.лева да се внася в последния момент в дневния ред.

С 34 гласа „за“ съветниците предоставиха активите за публична собственост на ВиК дружеството.

Петима от съветниците гласуваха „против“ – Даниела Русева, Добромир Драев, Бисерка Йовчева, Христофор Крумов и Добрин Чайлев.

Двама гласуваха с „въздържал се“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама