Общинският съвет е против увеличението на капитала на държавата в шуменската болница

13:04, 25 май 17 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общински съвет Шумен упълномощи представителя на Община Шумен да гласува "против" увеличението капитала на държавата в МБАЛ Шумен на предстоящото Общо събрание на дружеството на 8 юни. Това решиха съветниците днес на редовна сесия в Общината.   

Представител на Община Шумен е ресорният зам.-кмет д-р Светлана Маркова, която от името на общината още да гласува „против“ промяна на устава на дружеството. Д-р Маркова трябва да гласува  „въздържал се“ само във връзка с освобождаване от отговорност на борда на директорите за дейността на дружеството за 2016 година.

Общинските съветници от групата на БСП не участваха в гласуването, защото според тях финансовото състояние на МБАЛ е лошо, заради сливането на болниците в Нови пазар и Шумен.

„ Проблемът с МБАЛ е много сериозен. Трябва да се намери диалог с останалите девет общини, които имат акции в това търговско дружество. Имаме предвид всички общини на територията на община Шумен. Проблемите във връзка със здравеопазването са в цялата страна и са в нормативната уредба. Тя трябва се промени. Проблемът с медицинските кадри, начинът на финансиране на клиничните пътеки“ каза общинският съветник от ДПС, Седат Кадир.

Съветниците бяха категорични, че Община Шумен трябва да намери начин да увеличи капитала си в дружеството, а д-р Светлана Маркова да информира акционерите на МБАЛ, на предстоящото Общо събрание.

 

„ Аз ще бъда инициатор на събранието на акционерите. Ще представя това искане и пред областния управител, защото той може да инициира среща представителите на другите общини“, каза д-р Маркова.    

„ Трябва оповестим колко пари сме дали, за какво и  опитаме да намерим „формулата за натиск“ и да капитализираме разходите, които правим  за болниците“, заяви адвокат Пламен Петков.

Община Шумен да мобилизира юристите си, да обобщи за колко години назад ще капитализира разходите си, да даде точни цифри, както и да информира Министерство на здравеопазването за желанието си да свика извънредно общо събрание, в това се обединиха съветниците на сесията днес.

„ Само с опити за решение, няма как да направим каквото и да е. Не мисля, че проблемът на МБАЛ е  само в мениджмънта. С тази оздравителна програма само ще се задържи на едно място и всичко ще е пак същото“, обобщи съветникът от БСП Иван Йонков.

Да се направи подробен анализ на всички лечебни заведения в община Шумен, както и да се разработи стратегия, която да е работеща, а не просто да стои в едно чекмедже, каза адвокат Даниела Русева.

 

Кметът Любомир Христов заяви пред общинските съветници, че въпросът с кадрите е ясен, защото той е навсякъде, а не само в здравеопазването.

„Трябва да сме по-предпазливи по отношение на даването на пари на болниците. Тук основно задължение има държавата“, каза кметът.

Той допълни още, че застава твърдо зад това да се инициират срещи, на които да присъстват представители на МЗ, представители на общините и акционерите в МБАЛ, за да стане ясно как да се решат проблемите на болницата, както и това кой какви ангажименти има.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама