Закриване на лечебни структури в Шумен няма да се допусне

13:40, 23 май 17 25 786 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

На извънредно заседание на постоянните комисии по бюджет и икономическа политика беше изслушан днес управителят на МБАЛ Шумен д-р Атанас Атанасов за причините, довели до финансовите загуби на търговското дружество. Срещата се проведе броени дни след редовното заседание на постоянната комисия по здравеопазване, защото съветниците искаха да поставят лично въпросите си на д-р Атанасов за отчета на дружеството със загуби от 1.5 млн. лв.

Как от половин милион преди година загубите станаха милион и половина и защо оптимизацията не доведе до финансов резултат, пита председателят на икономическата комисия Иван Ламбов.

Причините за намаляването на приходите и увеличаването на разходите са много, заяви д-р Атанас Атанасов. Той постави на първо място трикратното увеличаване на минималните осигурителни прагове, което се случва при същите цени на пътеки и лимити и при увеличени цени на медикаменти и услуги. Завишената у нас минимална заплата е довеле до увеличаване на останалите възнаграждения и въпреки че те пак са ниски, са основно перо в разходната част на търговското дружество. Вдигнатата с 40 лв. минимална заплата коства на болницата към 480 хил. лв.

Д-р Атанас Атанасов отговаря на въпроси. Сниемка: Topnovini.bg

„Другите разходи могат да се свиват, но тези няма как“, заяви д-р Атанасов. Той припомни за направените съкращения, за изнесените дейности като външни услуги, за намалените 3 пъти разходи за ток и транспорт, както и за медикаменти, след направени промени.

"Основна причина за това финансово състояние е липсата на лекари и специалисти по здравни грижи. Парите, с които разполагаме, не позволяват те да бъдат допълнително стимулирани. Недостигът на кадри води до загуба на средства по здравни пътеки, води да натрупване на неизползвани отпуски, неудовлетвореност от работата и демотивация на хората, повечето от които са на възраст", обясни директорът на МБАЛ.

Според зам.-председателя на бюджетната комисия Васил Тодоров „Шуменската здравна каса прави всичко възможно шуменската болница да фалира“. Неговото изказване беше дипломатично коментирано от д-р Атанасов и от зам.-кмета на общината д-р Светлана Маркова. Касата трябва да води балансирана регионална политика, смятат те. „Безкрайно съм пристрастна към проблемите на шуменската болница“, заяви зам.-кметът на общината.

„Трябва да се промени механизмът на заплащане и моделът на здравеопазване, защото сега договаряме цени под себестойността, това е начин за разрешаване на част от проблемите“, обясни д-р Атанасов.

Снимка: Topnovini.bg

Той отговори и на въпроси за новопазарската болница, която стана част от съвместната здравна структура. От анализа се вижда, че болницата в Нови пазар има 4 пъти по-добра ефективност, обясни председателят на икономическата комисия и се обоснова с цифри.

След задълбочени разговори за състоянието на болницата присъстващите на срещата единодушно заявиха, че не е допустимо закриване на лечебни структури. Това застрашава здравната сигурност на хората. Не закриване, а търсене на баланс между икономическа ефективност и здравно потребление е нужно на Шумен.

В края на дебатите съветниците приеха осемте точки, предложени като проекто-решения за предстоящата сесия, свързани с финансовите отчети и освобождаване от отговорност на членовете от Съвета на директорите за миналогодишната им дейност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама