Международният ден на очарованието на растенията отбелязаха в Шуменския университет

11:01, 18 май 17 25 825 Шрифт:
Автор:

Шуменският университет отбеляза подобаващо Международния ден на очарованието на растенията. Пред Ректората бяха показани изложби на учениците на СУ „ Сава Доброплодни” и ПМГ „ Нанчо Попович”, както и постери изработени от студенти, посветени на лечебните растения в България и в Природен парк „Шуменско плато”.

 

Фирмите „Карлсберт”-България и „Фикосота” изложиха свои продукти, за да покажат приложенията на лечебните растения в тях.

 

Какво представлява растението стевия и как се отглежда представиха от Земеделския институт в Шумен. Професионален козметик предложи процедури с използване на лечебни растения, плодове и зеленчуци.

 

Присъстващите имаха възможност да дегустират напитки от екзотични и малко познати видове чай и кафе, както и да опитат различни видове салати, сандвичи и други изкушения.

 

В България този международен ден се отбелязва за четвърти път. Целта е да се привлекат повече хора, ентусиазирани от очарованието на растенията.

В България тази инициатива се подкрепя от три университета- Софийския университет, Аграрния университет в Пловдив и ШУ.

 

„Това е едно най-ценните неща, с които нашата държава разполага. Нямаме огромни количесто злато и петрол, но имаме едни безценни неща и това са растенията около нас. В България има много растения, повече от 4100. От тях над 800 са лечебни, което означава, че всяко 5-то растение е лечебно“, каза още в началото ботаникът доц. доктор Димчо Захариев.

 

Международният ден завърши с традиционното за България право хоро, поведено от ученици от СУ „ Сава Доброплодни” 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама