Европейска нощ на музеите в Шумен

12:46, 17 май 17 / Култура 25 1123 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

XIII-то издание на Еврпейска нощ на музеите ще се проведе в Шумен на 20-ти май.

Пет градски експозиции ще посрещат посетители от 16.00 до 24.00 часа, а входът ще бъде свободен. И тази година от Регионален исторически музей-Шумен са подготвили богата програма, която е под надслов „Музика в музея“.

В централната експозиция ще бъде открита изложбата „Там където думите са излишни“ – музикални инструменти и вещи на известни български музикални дейци, сред които са нашият съгражданин Тодор Колев и Люба Велич. Изложбата е резултат на съвместната работа на три културни организации – Етнографски музей на открито „Етър‘, Исторически музей – Попово и Регионален исторически музей – Шумен. Тя проследява зараждането на музикалното дело, както и неговото развитие след Освобождението в тези три града. Представени са и различни музикални инструменти – духови, струнни, български народни инструменти, детски свирки, както и личната колекция устни хармоники на дуо Лечеви, също от Шумен.

В съпътстващата програма са предвидени много и разнообразни музикални изпълнения – както на открито, така и в експозиционните зали. Свои музикални поздрави към гостите на музея ще отправят градският духов оркестър, дуо Лечеви и децата от клуб „Устни хармоники”, ученици от СУ „Сава Доброплодни”, възпитаници на ОШИ „Анастас Стоянов” – клас по цигулка и други.

Възстановка на ателие за поправка на музикални инструменти ще посреща посетителите на площадката пред сградата на музея. Във вътрешните пространства са подготвени още две ателиета – детско художествено и иконографско ателие. В залите на музея на посетителите ще бъдат предложени презентации и театрални мюзикъли, излъчвани по Българска национална телевизия.

През целия ден в къща музей „Лайош Кошут” ще звучи унгарска музика. Ще има прожекции на унгарски детски и игрални филми. В музеен комплекс „Панчо Владигеров” ще има няколко концерта, а след тях каним гостите на Музикална разходка из столиците на Европа. „ Революция в музика” е лекторията в къща музей „Панайот Волов”, а „Забавно” – поредното детско ателие. „Първото театро в Шумен“ ще разиграят деца в къща музей „Добри Войников”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама