Средновековна култура в Нощта на музеите показват във Велики Преслав

12:00, 17 май 17 / Култура 25 2128 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Ежедневието в Средновековен Преслав, бит, традиции и обичаи ще оживеят в Стария град на 20 май за Нощта на музеите. Изпълнители от регионален клуб „Традиция“ и сдружение „КРУМЪ Страшний“ от Велики Преслав и Шумен ще разпънат шатри в парка на археологическия музей в старата столица.

Старинни облекла, накити, кожени изделия и домакински прибори от едно време ще покажат пред гостите представителите на родолюбивите комитети.

Жените ще демонстрират как някога са били изработвани костюми, а мъжете се накладат огън, ще нарежат месо и ще сготвят ястие по стара местна рецепта. То ще ври в голям бакър на огъня и до късните часове на деня и посетителите на старинното селище ще могат да опитват от него, докато свърши.

Снимки: Музей "Велики Преслав"

Селището ще бъде построено около 13 часа в съботния ден, а от 15 часа ще започне ученическа театрална постановка. Представлението ще се играе в музея. Възпитаници на основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, от клуб „Потомци сме на славно време“ с ръководител Пламен Петров, са подготвили сцена от историческата пиеса „Съдбоносни дни“. Пиесата е писана от преславския автор Кирил Боянов и за първи път откъси от нея ще бъдат изпълнени от деца.

Час по-късно ще започне представянето на новата книга на проф. д.и.н. Христо Трендафилов „Цар и век: времето на Симеон“.

Снимки: Музей "Велики Преслав"

Документалната поредица „Симеон – великият между царете“ ще представи в събота поредната кинопрожекция. Петият епизод е озаглавен „Столицата Велики Преслав“.

„Накити от епохата на великото преселение, открити в аула до с. Хан Крум“ е озаглавена изложбата, която ще бъде открита в музея в 18.30 часа.

Снимки: Музей "Велики Преслав"

Експозициите ще са отворени до полунощ, но музеят ще работи докато има посетители, каза директорът Пламен Славов. Той отбеляза, че всички прояви са подчинени на 110 години от основаване на музейната сбирка във Велики Преслав.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама