Кметът на Върбица иска да превърне стара болница в модерен медицински център

15:30, 16 май 17 25 1353 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Медицински център със стационар за десетина пациенти и кабинети за специалисти ще правят във Върбица. Идейният проект беше представен от кмета на общината Мердин Байрям пред жители на Върбица, с него са запознати и хората от всичките 15 населени места в общината.

Намерението на градоначалника е бившата болница, строена преди много години, да се превърне в малко модерно здравно заведение за нуждите на хората от общината и съседните населени места. В Центъра ще работят няколко специалисти, ще има и кабинети за джипита. Стационарът ще дава приоритет на пациенти с белодробни заболявания и астма, защото Върбица има природни дадености за такива лечения, паралелно с водата за стомашни проблеми. В Центъра ще има отделение за малки хирургични интервенции, ще се приемат и хора в прединсултно състояние, обясни градоначалникът Мердин Байрям.

Върбица е отдалечена от областния център и вместо да бъдат транспортирани до там по-леките случаи, може да им се оказва помощ на място. Това е една от причините да искаме здравно заведение на наша територия. Другата е, че има много възрастни хора, както и хора с ниски доходи, които не могат да си позволят разходи за път до големия град. Нашето здравно заведение ще обслужва и пациенти от населените места в съседните общини Котел и Омуртаг, защото са близо до Върбица“, обясни кметът.

Той каза, че не чакат помощ от държавата и докато тя закрива болници, община Върбица иска да възстанови своята, и сама се е нагърбила с тази трудна задача.

 

Състоянието на болничната сграда, неизползвана от дълги години, е много лошо и са необходими значителни суми за възстановяване. Затова общината ще тегли кредит от 3 милиона лева. Според първоначалните изчисления около 2 милиона лева ще отидат за реконструкция и преустройство на сградния фонд, за нов покрив, саниране, електро и В и К - инсталации. Почти толкова средства ще са нужни за обзавеждане и апаратура. Изтегленият сега кредит няма да покрие нуждата, но общината разчита и на собствени приходи.

Предполага се, че заемът няма да бъде в тежест и няма да бъде за сметка на строителни и ремонтни работи в общината, това заяви кметът Мердин Байрям. Той каза, че след като общината е увеличила собствените си приходите от 250 хил. лв. на 1.4 млн. лв. за последните 5 години, значи ще може да се справи с обслужването на дългосрочен кредит и да планира средства за други дейности. Кметът припомни, че в началото на същия период са изплащали и стари задължения, и пак са успели за вдигнат няколко пъти собствените си постъпления благодарение на добрия екип от специалисти в общината.

Кметът каза още, че на територията на сегашната болница са отстъпили безвъзмездно на Здравното министерство 1 декар за строителство на Център за спешна помощ.

Здравните кадри в общината са малко, а лекарите са на възраст, но според градоначалника проблемът с кадровото обезпечаване е решим. „Високото заплащане ще привлече и задържи специалисти, говоря за възнаграждение от 1500 лв., но освен приходящи лекари разчитам и на местни кадри. Сега се обучават осем студенти и ние им предложихме стипендии, ако изберат да останат да работят в общината“, каза градоначалникът. Стипендиите бяха негово предложение, одобрено от общинския съвет.

 

За издръжката на Медицинския център кметът обясни, че той ще бъде общинско дружество и Общината ще залага субсидия в бюджета си. Медицинското заведение ще работи със Здравната каса.

За зоната на курорта с минералната вода Мердин Байрям разясни, че планира дейности и строителство, свързани с туризма, не с лечението на болни хора. Предстояли разговори за придобиване на собственост от Върбишка община върху базите на бившите шуменски и толбухински лагери.

Там ще създадем условия за привличане на инвеститори и развитие на туризма и условия за спорт и развлечения на младите хора“, каза още кметът на Върбица.

За тегленето на кредита ще се произнесат и общинските съветници. Едва тогава кметът ще задвижи процедурите, свързани с реконструкция и преустройство на старата болнична база.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама