Кметът на Велики Преслав прие новия областен управител на Шумен и депутати

08:50, 16 май 17 25 1073 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Новият областен управител на Шумен проф. Стефан Желев и  народните представители Димитър Александров от ГЕРБ и Иван Иванов от социалистическата партия бяха днес във Велики Преслав, на работна среща с кмета д-р Александър Горчев.

Срещата е организирана по искане на преславския градоначалник и е първата изнесена за новоназначения областен управител и шуменските народни представители в новия парламент. Преславският кмет е изпратил покани до всички шуменски депутати, днес във Велики Преслав дойдоха двама.

В работната срещата участваха председателят на общинския съвет Анелия Асенова, екипът на градоначалника, председателите на местните политически партии, общински съветници, управители на общински търговски дружества, служители на администрацията.

Пред всички тях д-р Александър Горчев представи накратко икономиката в общината, но акцентира на инфраструктурата и по-специално на В и К – мрежата.

„Във връзка с извършване на прединвестиционни проучвания във В и К - сектора за Шуменска област трябва да се работи за подмяна на довеждащия водопровод до Микрофилтрационната озонаторна станция на Велики Преслав, както за подмяна на филтърните сита и за изграждане на пречиствателни съоръжения за питейната вода”, обясни кметът. Необходими са средства за допълнителна връзка и захранване на селата Драгоево, Златар, Суха река, Миланово и Мокреш с вода от язовир „Тича”, както и средства за подземни комуникации по определени улици в града, обясни Горчев.

„Необходимо е водоснабдяване в историческата местност „Патлейна“, което да стане от захранващия водопровод от язовир „Тича“, за да се стимулира развитието на туризма. Трябва да продължи и работата по възстановяване на земи по Параграф 4 за селата Осмар и Троица, както и за местностите “Тунесец“ и „Бобая“ край Велики Преслав”, обясни кметът.

Той припомни, че градът и индустриалната зона чакат да започне газификацията и добави, необходимостта от дофинансиране на преславската болница за подобряване на нейните дейности.

 

„Да се подпише нов договор с Министерството на културата за Историко-археологически резерват “Велики Преслав“ за срок от минимум още 5 години”, каза кметът Горчев, като припомни, че резерватът е предоставен за стопанисване и управление на Общината и за да изпълни тя своите намерения трябва да се подпише нов документ за продължаване на срока.

Подновяване на работата по Закона за старите столици е въпрос, с която преславският градоначалник ангажира депутатите и областния управител на Шумен.

Кметът говори за текущи проблеми, изискващи държавна намеса, като граници на обекти между общини Велики Преслав и Шумен, и сграден държавен фонд на образователни и военни обекти. Александър Горчев изброи обособени общински територии, свободни терени и сгради, към които би проявил интерес бизнесът и постави на вниманието на държавниците въпросите, по които ще работи Общината през тази и следващите години.

За свършеното в областта на В и К - сектора обясни областният управител проф. Стефан Желев. Депутатите дадоха отговор на общински съветници за финансиране на проекти до 2020 г. и единодушно потвърдиха, че поемат ангажимент за всичко, което касае приемането на Закон за старите столици. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама