Кметът на Велики Преслав ще се срещне с правнучката на Гарибалди

07:53, 16 май 17 25 753 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Анита Гарибалди - правнучка на легендарния италиански револючионер Джузепе Гарибалди е пристигнала в България. Нейното посещение организира почетният консул на Италия във Варна Антонио Таркуинио.

За тази визита консулът съобщи преди два месеца във Велики Преслав по време на дискусията за "Чудесата на България".

Днес преди обед Анита Гарибалди ще бъде гост на Икономическия увиверситет във Варна, а след това ще участва в откриването на изложба в Музея на Възраждането в морската столица.

Правнучката на Гарибалди ще бъде в нашата страна една седмица и през това врем се очаква да посети Велики Преслав. Кметът на общината д-р Александър Горчев е водил вече разговори с почетния консул, а днес ще се срещне с нея и лично ще я покани да гостува в града на болярите. Ако това посещение се осъществи, очаква се то да засили интересът на италиански туристи към Симеоновата столица

Във Варна градоначалникът Горчев ще бъде на откриването на изложбата, за която каза, че съдържа вещи и документи от времето на Гарибални, оригинални предмети, донесени от италианския музей и много фотоси. Организаторите на експозицията са подготвили информация за четирима българи-гарибалдийци, които навремето са се завърнали в родината и са живяли във Варна.

Визитата на Анита Гарибалди е подготвена във връзка с честването на 210 години от рождението на дядо й и отбелязване на годишнина от неговата смърт, каза още кметът, който очаква тя да приеме поканата му.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама