С първа прегръдка отбелязаха Световния ден на кенгуру-грижата в МБАЛ Шумен

13:40, 15 май 17 25 1201 Шрифт:
Автор: Веска Йотова

Отделението по неонатология към МБАЛ Шумен отбеляза Световния ден на кенгуру-грижата с ден на отворените врати.

Денят се чества за първи път както в Шумен, така и в цяла България. Инициативата е по идея на Фондация “Нашите недоносени деца”, която поставя началото на отбелязване на Световния ден на кенгуру-грижата в България.

Кенгуру-грижата е основен елемент от семейно-ориентираната грижа и най-ефективният начин за включване на родителите в грижите за техните бебета, с най-много доказани ползи.

 

Д-р Севдалина Стойкова, началник на неонатологичното отделение в Шумен разказа за основополагането на този тип грижа. „За първи път метода е приложен в Богота, Кулубмия през 1979 г. Поради липсата на кувьози и условия за лечение лекарите решават да се приложи най-лесното и близкото до утробата – майчината прегръдка ”, разясни д-р Стойкова.

За първи път своето бебче днес гушна 21-годишната Марияна. Бебе Михаeл идва на бял свят по-рано от предвидения термин – на 12 април. Тогава малкия герой е тежал едва 1.200 кг. От тогава до днес, Мишо е пораснал с цели 5 см и сега тежи 1.515 кг. Срещата му с мама беше много емоционална, както за младото семейство, така и за репортерския ни екип.

 

 

Мама Марияна не скри вълнението от първата прегръдка. „Много се вълнувам, усещането беше невероятно. Нямаме търпение да го приберем у дома”, каза Марияна.

В отделението се намират общо 28 бебета, като три от тях са родени днес.

[[{"fid":"83707","view_mode":"video_standart","fields":{"format":"video_standart","field_video_description[und][0][value]":""},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"video_standart","field_video_description[und][0][value]":""}},"attributes":{"alt":"Skin to skin contact","height":526,"width":1000,"class":"media-element file-video-standart","data-delta":"1"},"link_text":null}]]

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама