Започна IX-ят Национален мажоретен фестивал „Мадарски конник“

16:36, 13 май 17 / Спорт 25 1355 Шрифт:
Автор:

22 мажоретни състава от цялата страна пристигнаха днес в Шумен за деветото издание на Националния фестивал на мажоретния танц „Мадарски конник”.

Снимка: topnovini.bg

530 мажоретки, на възраст от 4 до 18-годишна възраст, дефилираха под звуците на марша по бул. „Славянски“, от пл. „Кристал“ до сградата на Общината.

„През не толкова далечната 2008 г. община Шумен и ученическа спортна школа поставиха началото на този прекрасен празник. Днес отново се събрахме тук, за да изживеем отново този празник и да се насладим на тези млади, феерични и изключително надарени в танцовото изкуство и добре подготвени от своите ръководители момичета“, приветства откриването на фестивала Найден Косев, зам.-кмет образование и култура към община Шумен.

В светлото небе над Шумен полетяха балони, с прикрепен към тях ключ – символ на IX-тия Национален фестивал „Мадарски конник“.

Снимка: topnovini.bg

Фестивалът започна с най-малките участници I-ва възрастова група. На откритата сцена на пл. „Освобождение“ ще представят своите хореографии с батон и помпон.

Снимка: topnovini.bg

Състезателната част ще продължи с марш парад „100 метра дефиле“ на II-ра, III-та и IV-та възрастова група пред сградата на Общината.

Снимка: topnovini.bg

Състезателната програма продължава утре, 14-ти май, в спортна зала „Младост”.

Отборите ще се състезават в категориите: „Батон“ – хореография на място, „Параден корпус“, „Традиционал корпус“, категория „Пом-пон“. Награждаването на отборите е утре от 14:00 ч.

Снимка: topnovini.bg

Градът ни ще бъде представен от 10 състава с 220 деца, разпределени в различни възрастови групи.

Снимка: topnovini.bg

В надпреварата ще участват 310 деца от 12 отбора от Лом,  Бургас, Казанлък, Левски, Нови пазар, Свиленград, Хасково, Стара Загора, Горна Оряховица, Варна и Лозница.

Снимка: topnovini.bg

Шумен е домакин на събитието, което е част от Майските културни празници на града. В рамките на двата фестивални дни шуменци ще се насладят на майсторството, красотата и изяществото на изпълненията на всички участници.

Снимка: topnovini.bg

По традиция в Шумен с мажоретно изкуство се занимават голям брой деца и подрастващи. Мажоретни състави има в детски градини и училища към Ученическата спортна школа и в Спортен клуб “Ритмик”.

Общо над 300 деца са се отдали изцяло на това изкуство превърнало се вече и в спорт. Под вещото ръководство на своите ръководители те жънат успехи, както в България, така и на международно ниво.

Мажоретките на Шумен представят родния ни  град и Република България в редица европейски първенства за мажоретки, като национален отбор. Многобройни са титлите и медалите, които са спечелили.   

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама