Последни новости в IT сектора представят в Шумен

15:00, 11 май 17 25 1124 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Специализиран семинар „Дни на информационните технологии” с участието на водещи фирми в компютърния бранш, започна в Шумен.

Домакин на форума е катедра „Компютърни системи и технологии“ на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ при Национално военно училище „В. Левски“.

Семинарът се провежда за шести път, откри го деканът на факултет "Артилерия, ПВО и КИС" полк. проф. д-р инж. Сашо Евлогиев.

Той отбеляза, че във форума участват представители на водещи фирми от IT сектора като „Тест Солюшънс”, „Хюлет Пакард“, „3 ДИ СИ”, „CN SYS”, „Сиско Системс“, ДА „Електронно управление”, „Cisco” и други.

 

Освен това фирмите са указали безвъзмездно съдействие, за да се състои този форум, който има преди всичко практическа насоченост, заяви деканът.

„Основната цел на настоящия семинар е повишаване на професионалната култура на обучаемите чрез запознаването им с новостите и тенденциите в съвременните информационни технологии“, каза при откриването полк. Сашо Евлогиев.

„През последните 15–20 години светът навлезе в епохата на информационното общество. Общество, в което информацията и знанията са стратегически ресурс и придобиват изключителна ценност. Технологиите се развиват ежедневно, ежечасно, дори ежеминутно и с такава скорост, че става все по-трудно да се осмислят, изучат и прилагат в професионалната дейност. Конкуренцията на пазара на труда се увеличава, непрекъснато се повишават изискванията към личните и професионални компетенции на желаещите специалисти и експерти“, подчерта Евлогиев.

Анализите, правени от министерствата на труда и социалната политика, на икономиката и на браншовите асоциации, показват недостиг на високо квалифицирани IТ специалисти, изтъкнаха в залата.

В отговор на изискванията на асоциациите на Информационните и комуникационни технологии, в края на 2015 година, правителството е приело Концепция за насърчаване на обучението на IТ специалисти, която предвижда създаване на предпоставки за обучение на повече от 30 000 души през следващите 15 години, обясни деканът.

„При съдействаща държавна политика, реформа на образователната система и осигуряване да достатъчно квалифицирани специалисти, делът на IТ индустрията от брутния вътрешен продукт на страната към 2022 г. може да достигне ниво, съизмеримо с приходите от туризма. Това ще способства за превръщане на икономиката на страната в икономика за знанието“, каза пред присъстващите в залата проф. Евлогиев. Той окачестви форума като изключително полезен.

Семинарът започна в присъствието на курсанти и студенти от военния факултет, студенти от Шуменския университет, ученици от Професионална гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт „Христо Ботев“ в Шумен, преподаватели и гости.

Владимир Спасов представи първата презентация.

Началникът на катедра „Компютърни системи и технологии“ доц. д-р Маргарита Василева изтъкна, че всички присъстващи в залата са хора, които се обучават или работят в някоя от IT специалностите „Комуникационни мрежи и системи“, „Компютърни системи и технологии“, „Системи за охрана, наблюдение и контрол“, „Информационна сигурност“. За тях контактът с специалисти от такива сериозни световни фирми е от голямо значение.

„За нас изключително ценно е и това, че семинарът се провежда безвъзмездно, защото такива форуми в София се правят срещу заплащане. При нас благодарение на добрите приятелски взаимоотношения на катедрата с фирмите семинарът е безплатен“, отбеляза доц. Василева.

Презентациите днес започнаха с темата на Владимир Спасов от „Тест Солюшънс“ свързана с инсталиране на Wi-Fi в силно урбанизирани среди.

Останалите презентации ще дискутират теми като „Виртуализация и облачни технологии“, „Съвременни изчислителни центрове“,

„Решения на Cisco в областта на видео конференцията“ и други.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама