Музеят в Шумен организира урок по родолюбие за деца със специални потребности

15:23, 10 май 17 25 1008 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

С урок, озаглавен „Битът на старите шуменци“, Регионалният исторически музей в Шумен посрещна днес деца със специални потребности. Домакин на проявата беше къща музей „Панайот Волов“ със своите експозиции и богат на красоти калдаръмен двор.

Занятие от такъв тип се прави за първи път, обясни уредникът на музея Милена Андреева. „Нашата идея е да потопим децата с ментални увреждания в атмосферата на стария български бит, да им покажем богатото културно наследство на Шуменския край, да съпреживеем един урок по родолюбие“, обясни уредничката.

От къщата музей бяха поканили институции, работещи с деца с увреждания, родители, които отглеждат деца със специални потребности и приемни семейства с малчуганите, за които се грижат.

 

Родолюбивото сдружение „Кан Крум“ се включи в урока за специалните деца. Направиха им демонстрации със старинни оръжия, показаха им костюми, накити от миналия век, разказаха им за обичаите. 

 

Оръжията, гергьовската люлка, вързана за стария орех и кладенеца в двора бяха най-интересни за малчуганите с психически увреждания. С тях бяха педагозите Дарина Димитрова и Цветелин Камбуров, с чиято помощ къщата музей е реализирала и други подобни начинания.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама